Da li rad od kuće zaista štedi novac?

Tokom pandemije u SAD zaposleni koji su radili od kuće uspevali su nešto da uštede budući da nisu plaćali bar prevoz do posla. Međutim sada, sa narastajućom inflacijom, pitanje je da li je će bilo ko uspjeti da uštedi koji dolar.

Budući da je pandemija korona virusa u silaznoj putanji, sve više kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama pokušava da vrati svoje zaposlene u kancelarije. To im međutim ne polazi uvek za rukom, o čemu svedoči i podatak Kastlovog Barometra o povratku na posao (Back to Work Barometer) da je popunjenost kancelarija u posljednjih mjesec dana bila 43 odsto.

Mnogi zaposleni bi da nastave da rade od kuće jer im se, kako kažu, to više isplati. Prema posljednjem izvještaju Deloitte-a oko 40 odsto milenijalaca i trećina predstavnika Generazcije Z uspelo je da uštedi zahvaljujući radu iz svog doma.

Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Različite analize izvode različite zaključke o isplativosti rada od kuće, ali jedno je sigurno – na nekim stvarima, kao što je prevoz do posla, se sigurno uštedi. Međutim, kako piše Fortune, prilikom rada od kuće koriste se sopstveni internet i sopstvena električna energija čija cijena konstantno raste. U SAD je, primera radi, samo u aprilu ona porasla za 11 odsto. Tu je i grejanje ili rashlađivanje čije troškove zaposleni sam plaća kod kuće, a kada je u kancelariji to čini poslodavac.

Sve ovo vidi se na računima koje građani dobijaju na kraju mjeseca. Naime, tokom prva četiri mjeseca ove godine, Amerikanci su u prosjeku potrošili 23 dolara više za struju i gas nego u istom periodu 2019. godine, saznaje Fortune. A treba imati u vidu da im tek predstoje topli mjeseci tokom kojih bi potrošnja električne energije mogla dodatno da skoči.

No, ovi podaci mogu se sagledati i iz drugog ugla – da je trošak građana veći zato što su porasle cijene energenata. To međutim nije sasvim tačno, jer mjerenja pokazuju da se tokom rada od kuće zaista mnogo više troši. Tako je na primjer tokom leta 2020. kada je veliki broj zaposlenih radio od kuće, potrošnja domaćinstava bila za 7,9 odsto veća nego u istom periodu 2019. To je bio najbrži godišnji rast potrošnje struje u toj deceniji.

Poskupljuje i prevoz do posla

Istini za volju, i cena goriva raste, pa se povećavaju i troškovi onih koji se svojim vozilima prevoze do kancelarija. Primjera radi, ovog maja je cijena gasa za vozila kojima se pet dana nedjeljno ide na posao na mjesečnom nivou iznosila 140 dolara, dok je u maju 2019. bila 90 dolara. Očekuje se da će u narednom periodu porasti i cijene javnog prevoza, iz istog razloga.

Zbog svega navedenog rad od kuće možda još ujvek djeluje kao nešto isplativija opcija, posebno ako poslodavac plaća dio računa, što doduše u Americi čini nešto više od tri odsto kompanija. Međutim, s obzirom na trenutnu inflaciju, teško da će zaposleni ove godine uspjeti nešto da uštede, bilo da rade od kuće ili iz poslovne zgrade.

Izvor: Fortune/Bif.rs

Check Also

Svaki treći čovjek u svijetu bi da emigrira iz svoje zemlje

Čak 36 odsto ljudi u svijetu bi emigriralo iz svoje zemlje, pokazuju rezultati ankete „Galup …

Leave a Reply

Your email address will not be published.