Crna lista teška 300 miliona

Dodajte komentar

Dug najvećih poreskih dužnika prema državi dostigao je gotovo 300 miliona eura, podatak je iz najnovije liste crnih poreskih dužnika, rečeno je “Vijestima u Upravi prihoda i carina (UPC).

Od ukupnog duga, 135.991.304 eura je po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija taj dug je na listi 200 najvećih poreskih dužnika.

Ukupan dug sa liste 50 obveznika za poreze i doprinose iznosi 63.324.645 eura,dok je dug preduzeća u stečaju 98.965.818 eura.

Crna lista je sa presjekom na 30. april ove godine.

Iz UPC, kojom od maja rukovodi Rade Milosevic, kazali da su napravili listu 200 najvećih poreski dužnika za sve oblike poreza, listu sa 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja i da je novina 100 najvećih poreskih obveznika u kojima je pokrenut stečaj.

Posljednja zvanična lista poreskih dužnika objavljena je u avgustu prošle godine kada je UPC-om rukovodio Aleksandar Damjanović, sadašnji ministar finansija, dok za vrijeme mandata doskorašnje v. d. direktorke UPC Milene Petričević zakonska obaveza o objavljivanju crne liste nije poštovana.

Crna lista se objavljuje kvartalno od 2013. godine u dva dijela najveći dužnici za sve poreske obaveze (njih 200) i najveći dužnici za dugove po osnovu poreza i doprinosa (njih 100, dok je uredbom bilo definisano 50) i na tim listama su bili i obveznici u stečaju. Objave su uslijedile nakon izmjene zakona o poreskoj administraciji,što je tada iz opozicionih poslaničkih klupa pokrenu Damjanović. Uredba kojom je ovo pitanje detaljnije razrađeno izmijenjena je prošle godine, pa je dodato da se izdvoji lista 100 najvećih dužnika u stečaju.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *