Vlada skinula 900.000 eura garancija sa računa investitora

Dodajte komentar
Vlada je prije dva dana kompaniji Elektrotehna iz Berana, koja je trebalo da gradi dvije mHE na Murinskoj rijeci u Plavu, aktivirala garanciju i naplatila 400 hiljada eura – kazao je Pobjedi direktor te firme Aco Vuković.
Prema njegovim saznanjima, pola miliona eura po istom osnovu skinuto je i sa računa kompanije Dekar hidro koja takođe, kao i Elektrotehna, pred Privrednim sudom vodi spor protiv države tražeći naknadu štete zbog nerealizovane investicije u mHe.

Sezona lova

– Nova manjinska vlada je odmah krenula u nasilno, bespravno i štetočinsko djelovanje tako što je bez ikakvog upozorenja, trunke razumijevanja i bezdušno, kao što rade i pretpostavljam okupacione vlade ili vojne hunte, krenula u naplatu garancija. Sada je krenuo ,,lov“ na investitore i pljačka njihove imovine – kazao je Vuković optužujući da se sve to radi pod pritiskom premijera Dritana Abazovića i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića.

Vuković ocjenjuje da se u svijetu ne može naći sličan primjer da se u eri najveće energetske krize zaustavljaju ovakvi projekti, kada je megavat energije dostigao cijenu od hiljadu eura.

Na taj način Vlada nanosi ogromnu štetu, objašnjava Vuković, jer ne dobija nove izvore zelene energije, stvara ogromne obaveze za budžet, imajući u vidu da će, kako navodi, troškovi štete nastale zbog raskidanja koncesija dostići i 100 miliona eura. Vuković dodaje da Crna Gora zbog toga postaje rizična investiciona destinacija koju treba zaobilaziti.

– Ovo je poruka domaćim investitorima: bježite glavom bez obzira, što će naša poslovna grupa odmah učiniti, zatvarajući sve privredne aktivnosti i njihovim gašenjem sačekati neka bolja vremena – kazao je Vuković dodajući da su i banke ugrožene, jer im svakodnevno padaju garancije bez razloga.

Ne odustaju

Dodaje da se koncesionari neće lako predati te zahtjeva da im Privredna komora Crne Gore zakaže sastanak sa bankama, advokatima, NVO sektorom, premijerom i ministrima da pred medijima pošalju jasnu poruku da investitore Crne Gore ne može niko da reketira, pljačka i tjera iz zemlje.

Ova kompanija je sa radovima počela ljeta 2017. godine i prvih deset dana nije bilo nikakvih problema. Vuković navodi da je dio lokalnog stanovništva, ničim izazvan, došao na gradilište i uz prisustvo policije istjerao radnike sa mehanizacijom.

– Pregovarali smo uzalud, nekoliko puta pokušavali da se vratimo na mjesto izgradnje, ali smo bili spriječeni da prođemo lokalnim javnim putem, a policija se pravila ,,mrtva“. Obraćali smo se svima, tadašnjem premijeru, potpredsjedniku Vlade, resornoj ministarki, CB Berane i Plav, opštinskoj državnoj tužiteljki, ali je to sve bilo uzalud – navodi Vuković.

Kada je Vlada odustala od svih projekata i razgovori oko sporazumnog raskida sa vladom tadašnjeg premijera Duška Markovića nijesu bili uspješni, a činidbena garancija za dobro izvršenje posla od 400 hiljada eura, im je, kako navodi, stalno visila iznad glave i bila batina u njihovim rukama.

– Naša garancija je istekla 2019. godine i pošto smo smatrali njeno produženje besmislenim, jer je Vlada odustala od ovih projekata, nije nam vraćena što je bilo tako razumno i normalno. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ju je naprotiv poslala na protest našoj poslovnoj banci sa klauzulom odlaganja izvršenja za jedan mjesec i tako mjesec po mjesec sve do pada vlade Duška Markovića. Prije odlaska sa dužnosti Sekulić je naplatu naše garanciju produžila za šest mjeseci – navodi Vuković.

Optužuje prošlu vladu da je po nalogu Abazovića krenula da se obračunava sa njima i početkom prošle godine im postavila ultimatum da izgrade mHE za 60 dana, kako bi, smatra Vuković, iskoristili ugovor kojim je propisana mogućnost raskida bez prava na odštetu, ako koncesionar ne postupi po nalogu koncedenta.

Elektrotehna u konzorcijumu sa kompanijom Industriaimport-Industriaimpex pred Privrednim sudom traži utvrđenje da su raskinuti ugovor o koncesiji i aneks, kao i naknadu štete od 9,2 miliona eura.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *