UNIQA: Eko putovanja nijesu samo privremena moda

Dodajte komentar

Dan zaštite životne sredine obilježavamo 5. juna ove godine i u to ime evo nekoliko savjeta kako da brinete o okolini tokom putovanja

Kada razmišljamo o ekološkim putovanjima, prve stvari koje nam padaju na pamet vjerovatno su odlazak na kampovanje ili obilazak neke zemlje biciklom. Međutim, ekološko putovanje je zaista širok pojam – sve zelene aktivnosti, koje neko sprovodi tokom svoje posjete nekom mjestu, čine ga ekološkim putnikom.

Iako neki smatraju da je ekološko putovanje izraz novijeg doba, zapravo nije ništa što je prolazno već ostavlja dublji i trajniji trag. Ovaj trend, kako bi ga mnogi nazvali, širi se kroz turističku industriju, pa tako agencije i drugi subjekti u ovoj oblasti usvajaju mnoge ekološke prakse, i one sa kojima smo upoznati, a i one sa kojima nijesmo.

Na primjer, u mnogim hotelima se postavljaju upitnici u kojima odgovarate da li želite da se vaša posteljina ili peškiri operu ili ne. Smart sistem je omogućio da se struja po svakom izlasku gosta iz sobe automatski isključuje. Hoteli postavljaju solarne panele na svoje krovove i sisteme za reciklažu vode kako bi smanjili potrošnju.

Postali smo svjedoci sve većeg broja ključnih subjekata u turističkoj industriji koji pronalaze male načine da smanje svoj negativni uticaj na globalno okruženje i da na taj način kreiraju zeleniji svijet. Jednostavan ne znači da treba biti bolji, pa kako god to bilo – već treba biti bolji i za sebe, i za mjesto i mještane i bolji za životnu sredinu u cjelini.

8 savjeta kako da budete ekološki putnik

Ako volite i brinete o životnoj sredini, a isto tako ste zaljubljeni u putovanja, postoji nekoliko lakih načina kako da budete prijatelj okruženju u kojem se nalazite u datom trenutku. Evo osam dobrih primjera kako da budete ekološki putnik:

  1. Ponesite sa sobom čašu koja ima poklopac ili aluminijumsku flašu za vodu: Kada putujemo negdje avionom, obično je pravilo da dođemo nekoliko sati ranije, kako bismo obavili čekiranje i predali prtljag. Obično ostane dosta vremena do samog leta. Ili, kada putujemo automobilom, pauze za osvježenje pravimo uglavnom na benzinskim pumpama. U tim situacijama, poručićemo vodu ili kafu sa automata dok čekamo ili odmaramo. To je prva čaša za jednokratnu upotrebu koja će završiti na deponiji. Zamislite sada – koliko će takvih čaša postojati za vrijeme vašeg putovanja – i ne samo čaša, već i plastičnih boca za vodu i sličnog jednokratnog materijala? Zamijenite jednokratne čaše i boce višekratnom, ekološki prihvatljivom bocom. To je mala promjena za vas, a velika za okolinu i planetu.
  2. Ne zaboravite na svjetla u svom domu: Prije nego što napustite svoj dom i pođete na put, bilo da je u pitanju vikend ili putovanje od nekoliko sedmica, isključite sve u svom domu. Čak i ako nešto ne koristite, već je samo uključeno u struju, crpi energiju. Ovo ne samo da štedi struju, već može da uštedi i dosta novca.
  3. Spakujte samo neophodno: Ovo može izgledati beznačajno, ali pakovanje samo neophodnih stvari ima ogroman uticaj na životnu sredinu. Ako vam je torba lakša (recimo da spakujete samo jedan kofer umjesto dva), to znači da će avion težiti 25 kilograma manje, autobus ili automobil kojim se vozite će biti jednako lakši, a svaka od tih promjena znači da će potrošnja goriva takođe biti manja.
  4. Koristite javni prevoz ili pješačite: Iako možda ne želimo uvijek da idemo autobusom ili metroom, javni prevoz je daleko zeleniji način putovanja kopnom jer koristi smanjenu količinu goriva po putniku u poređenju sa ličnim automobilom. Još bolje, kada je moguće, zar nije bolje da pješačimo? To ima još benefita, pored toga što čuvamo okolinu: najbolji način da upoznate i doživite bilo koje mjesto jeste da šetate okolo, a odlično je i za zdravlje!
  5. Izaberite eko-hotele: Nije lako niti jednostavno, a nije ni neizvodljivo! Postoji mnogo ekološki osviješćenih hotela i hostela koji su u porastu širom svijeta. Ovi smještaji, na primjer, doprinose životnoj sredini tako što:
  • odgovorno koriste električnu energiju/grijanje/hlađenje;
  • smanjuju količinu potrošene vode;
  • grade objekte na stabilnim lokacijama koje nijesu podložne poplavama i ne oštećuju ekosistem;
  • promovišu ekološke prakse kao što su aktivnosti čišćenja plaža/šuma…
  1. Kupujte lokalno: Ako nosite proizvode iz Crne Gore na putovanje to ne povećava samo težinu prtljaga, već i veću potrošnju goriva i emisiju CO2. Isto tako, kupovina lokalne hrane ili proizvoda znači da niko nije morao da vozi tu robu širom nekoliko zemalja da bi je dopremio u tu prodavnicu ili restoran. Umjesto toga, kupujte lokalna dobra i isprobajte nešto novo. Takođe, obavezno ponesite sa sobom ceger ili laganiju torbu za višekratnu upotrebu tokom kupovine. Na taj način ćete smanjiti upotrebu plastičnih kesa, jer sve plastične kese za kupovinu uglavnom ostaju u hotelu, koji ih baca nakon Vašeg odlaska iz hotela. Kupovina ili konzumiranje lokalnih proizvoda takođe podstiče rast i razvoj lokalnih preduzeća i domaće proizvodnje. Priznajmo, hrana je jedan od ‘najukusnijih’ načina da se upozna destinacija.
  2. Ne ostavljajte tragove: Bez obzira gdje putujete, jedino što treba da ostavite iza sebe su otisci stopala. Većina eko-putnika sada ide korak dalje i predlaže da svako od nas napusti mjesto koje posjećujemo još bolje nego kada smo ga našli. To znači da pokupimo nekoliko komada smeća koje vidimo na plaži ili u šumi i bacimo ga u kontejnere za otpad, tako da ne završe u zemlji ili okeanu.
  3. Birajte direktne letove: Ako ste se odlučili na let avionom, najveći uticaj koje putovanje avionom ima na okolinu nije letjenje, već polijetanje i slijetanje koji troše najviše goriva. Naravno, svi volimo da uštedimo, ali sljedeći put kada razmišljate o letjenju, možda se tih dodatnih nekoliko desetina eura isplati za majku prirodu.

Ovo je samo nekoliko savjeta i postoji toliko sjajnih načina na koje možete putovati zelenije! Sve je u tome da radite jednu po jednu malu stvar.

Takođe, kada se spremite za put, ne zaboravite da obezbijedite i putno zdravstveno osiguranje. Kupovinom ovog proizvoda preko UNIQA veb-sajta ostvarujete 10% popusta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *