Potrošnja plastike u svijetu i plastični otpad utrostručiće se do 2060.

Dodajte komentar

Potrošnja plastike u svijetu gotovo će se utrostručiti za manje od četiri decenije, prema novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u petak.

Godišnja proizvodnja plastike na putu je da dosegne 1,2 milijarde tona do 2060, dok će plastični otpad premašiti milijardu tona po podacima OECD-a.

Čak i s agresivnim mjerama za smanjenje potražnje i poboljšanje učinkovitosti, proizvodnja plastike gotovo će se udvostručiti za manje od 40 godina, navodi se u izvještaju.

Takve globalno koordinisane politike mogle bi jako da povećaju udio budućeg plastičnog otpada koji se reciklira, s 12 na 40 odsto.

Međunarodna zajednica je sve više zabrinuta zbog količine i sveprisutnosti zagađenja plastikom. Mikroplastika je otkrivena u ribama u najdubljim područjima okeana i u ledu na Arktiku. Procjenjuje se da plastični otpad uzrokuje smrt više od milion morskih ptica i više od 100.000 morskih sisara svake godine.

“Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških izazova 21. stoljeća, nanoseći dalekosežnu štetu ekosistemima i ljudskom zdravlju”, rekao je generalni sekretar OECD-a Matijas Korman.

Od 1950-ih, proizvedeno je gotovo 8,3 milijarde tona plastike, a više od 60 odsto završilo je na odlagalištima otpada, bilo je spaljeno ili bačeno direktno u rijeke i okeane. Gotovo 460 miliona tona plastike potrošeno je 2019, dva puta više nego 20 godina ranije. Količina plastičnog otpada takođe se gotovo udvostručila, premašivši 350 miliona tona, a manje od 10 odsto toga je reciklirano.

Plastika i CO2

Sa sadašnjim trendovima, očekuje se da će se potrošnja plastike gotovo udvostručiti u Sjevernoj Americi, Evropi i istočnoj Aziji. U drugim zemljama u razvoju očekuje se da će se povećati tri do pet puta, a više od šest puta u subsaharskoj Africi. Politike mogu značajno promijeniti situaciju u upravljanju otpadom.

Sada je gotovo 100 miliona tona plastičnog otpada ili loše odloženo ili može da završiti u životnoj sredini, a ta brojka bi trebalo da se utrostruči do 2060.

“Koordinisani i ambiciozni globalni napori mogu gotovo da eliminišu zagađenje plastikom do 2060”, zaključuje se u izvještaju.

To bi moglo da smanji i količinu emisije gasova staklene bašte koji će završiti u atmosferi.

Puni životni vijek primarne plastike, od proizvodnje do dezintegracije, sada daje oko dvije milijarde tona ugljen-dioksida ili ekvivalent u drugim gasovima, što je oko tri odsto zagađenja ugljenikom koje uzrokuju ljudi.

Bez ciljanog političkog djelovanja, ta brojka vjerovatno će se udvostručiti do 2060, upozorava OECD.

UN je ranije ove godine pokrenuo proces pripreme međunarodno obvezujućeg sporazuma za smanjenje zagađenja plastikom.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *