Đurović: Umjesto dogovora o neradnoj nedjelji, čekaćemo presudu Ustavnog suda

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je juče da neradna nedjelja u trgovinama neće biti ukinuta. Goran Đurović koji se nalazi na čelu Ministarstva, za Mediabiro je tim povodom kazao da je želja Vlade Crne Gore i resornog ministarstva bila da se nađe dogovor između Sindikata i poslodavaca.

Dodao je kako su bili na dobrom putu da se potpiše Opšti kolektivni ugovor i pronađe adekvatan model rada, međutim, poslodavci su procijenili da im je dato rješenje preveliki rizik.

– Procijenili su da ne mogu da odgovore tolikim zahtjevima, da im se ne isplati, i odlučili su da ne podrže tu inicijativu, što je potpuno legitimno – navodi ministar.

U sklopu tog dogovora bio je i prijedlog da Unija poslodavaca povuče inicijativu ka Ustavnom sudu, ali sada to ne važi, dodaje Đurović.

– Umjesto dogovora, čekaćemo presudu Ustavnog suda. Ja sam uvijek za dogovor i želja mi je bila da se dogovorimo. U svakom slučaju, Vlada Crna Gora neće jednostrano donositi odluke koje nijesu plod dogovora Sindikata i poslodavaca – zaključio je ministar.

A da li su za ukidanje neradne nedjelje u Crnoj Gori i šta misle o tom prijedlogu, Mediabiro je pitao građane koje su zatekli u Podgorici.

– Ja jesam za uvođenje radne nedjelje, zato što mi trenutna situacija stvara stres subotom, a nedjelja mi je ionako stresna zbog ponedjeljka – kazala je za Mediabiro prolaznica.

Njena sugrađanka smatra da se može naći rješenje prhvatljivo za radnike i poslodavce, kao i za ostale građane.

– To bih ostavila na izbor radnicima, da oni sami odaberu. Dala bih im mogućnost da se dodatno plati rad nedjeljom, jer mislim da bi bilo onih koji žele da rade, sa druge strane, ko ne želi da radi tog dana, neka odmara. Ne bih previše komplikovala – navela je.

Građanin Podgorice kojeg smo pitali za mišljenje istakao je da je rad nedjeljom nehuman.

– Svugdje postoji odmor u nedjelju, osim kada je riječ o službama čiji je rad neophodan, kao što su hitna pomoć, bolnice, vatrogasna služba, policija, itd. Volio bih da ostali ne moraju da rade nedjeljom – istakao je.

Da je neophodan konsenzus, smatra prolaznica koju smo zatekli u centru grada.

– Za nas potrošače neradna nedjelja je nezgodna, ali sa druge strane razumijem ljude koji zbog rada nedjeljom nemaju odmor. Dakle, trebalo bi da se nađe neki konsenzus, kako bi svima bilo dobro – smatra ona.

Još jedna građanka Podgorice istakla je da ima dilemu kada je riječ o ovom pitanju.

– U dilemi sam… Nije u redu da se uvede radna nedjelja prvenstveno zbog ženskih osoba koje rade tog dana. Ipak ne bih uvela radnu nedjelju – navela je.

Slično mišljenje ima i njen sugrađanin.

– To je jedini dan u sedmici koji je slobodan radnicima. Uviijek je bilo pravilo da je prva subota radna, ostale neradne, i neradna nedjelja – kazao je građanin Podgorice.

– Mogla bi da se uvede radna nedjelja – zaključio je kratko prolaznik kojeg smo sreli.

Neradna nedjelja u Crnoj Gori uvedena je 20. oktobra 2019. godine, te je na taj način više od 30.000 zaposlenih u sektoru trgovine oslobođeno rada posljednjeg dana u sedmici.

Zakonom je pak predviđeno da se nedjeljom kupovina može obavljati u apotekama, cvjećarama, radnjama za prodaju pekarskih proizvoda i kolača, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka, pogrebne opreme, benzinskim pumpama i prodavnicama na malo u okviru benzinskih stanica.

Izvor: Medabiro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *