Četiri miliona iz budžeta za nebezbjedan put koji nije održavan

Dodajte komentar

Put Meljine-Petijevići nalazi se u drugoj polovini vijeka trajanja i znatno je amortizovan, pa je upitna bezbjednost saobraćaja na toj dionici. Ovo tvrde iz Uprave za saobraćaj čiji predstavnici su obišli put Meljine-Petijevići za koji se prethodna vlada obavezala da investitoru i koncesionaru Univerzal holdingu isplati četiri miliona eura po osnovu sporazuma o raskidu BOT (izgradi, koristi, vrati) aranžmana.

Nova vlada je na jednoj od prvih sjednica trebalo da usvoji informaciju u vezi sa ovim putem, ali je to odloženo, jer je državna sekretarka Ministarstva finansija (MF) Mila Kasalica tražila da se informacija vrati na doradu i dopuni dokumentima koje je radilo nekadašnje Ministarstvo saobraćaja 2019. godine i Ministarstvo kapitalnih investicija do aprila ove godine. Od 20. maja, ova informacija više nije dolazila na dnevni red Vlade.

Prethodna vlada je sporazumno raskinula ugovor sa firmom Univerzal Monte, iza koje, po pisanju mnogih medija, stoji biznismen Vuk Hamović i obavezala se da plati četiri miliona eura iz budžeta za 2022. godinu. Ta sredstva, međutim, nisu bila predviđena budžetom, a vlada Zdravka Krivokapića je na jednoj od posljednjih sjednica donijela zaključak da se četiri miliona isplate iz budžetske rezerve. U međuvremenu je firma Univerzal Monte podnijela tužbu Privrednom sudu jer im novac po osnovu raskida nije uplaćen.

“Dan je preko više izvora iz Vlade došao do dijela dokumentacije u vezi sa ovim putem, koju su pripremali Uprava za saobraćaj i Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), na čijem čelu je doskoro bio Mladen Bojanić, a koje pokazuje da koncesionar nije ispunio sve obaveze propisane ugovorom iz 2007. godine sa Opštinom Herceg Novi. Taj put je najprije bio lokalni, da bi kasnije, 2016. godine, bio kategorisan kao magistralni.

Uprava za saobraćaj je na osnovu vizuelnog pregleda puta, u nedostatku tehničke dokumentacije, uočila niz nedostataka kako u pogledu izgrađenosti elemenata puta, lokalnih priključaka i pratećih objekata, tako i u pogledu usaglašenosti sa propisima i standardima za izgradnju državnih puteva.

„Pored klizišta na lokalitetu Kotobilj, čija je sanacija bila u toku, konstatovane su deformacije sa naznakama klizišta i na drugim lokalitetima, kao i brojne deformacije na kolovoznoj konstrukciji, putnim kosinama, potpornim zidovima, sistemima za odvodnju, oskudna i dotrajala saobraćajna signalizacija i oprema puta, što ukazuje na nedostatak adekvatnog održavanja u periodu eksploatacije, te da se put nalazi u drugoj polovini vijeka trajanja i znatno je amortizovan, pa je upitna bezbjednost saobraćaja na predmetnom putu“, naveo je u dopisu poslatom MKI, MF-u i Opštini Herceg Novi 21. marta ove godine direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

U dokumentaciji do koje smo došli nije pojašnjeno na koji način se došlo do računice od četiri miliona. Sličan zaključak o stanju dionice Petijevići-Meljine dala je  i komisijakojuje prošle godine formirao ministar Bojanić, a u kojoj a su bili predstavnici MKI, a Uprave za saobraćaj i opštine Herceg Novi.

Komisija je, između ostalog, navela da je saobraćajna signalizacija oskudna i izblijedjela,da se put nalazi u drugoj polovini vijeka trajanja, da predmetno podv ručje obiluje padavinama, a da su rijetki uređaji za prihvatanje atmosferskih voda, što dovodi do nekontrolisanog izlivanja voda sa kolovoza puta čime se stvara potencijalna mogućnost za stvaranje klizišta. Utvrdili su i da putne kosine, najvećim dijelom, nijesu zaštićene kako treba, zatim da su na više lokaliteta primijećene deformacije, da su brojni priključci improvizovani i nepregledni…

U zapisniku je navedeno da je s obzirom na veliki broj oštećenih odbojnih ograda koje svjedoče saobraćajnim nezgodama potrebno u skladu sa Zakonom o putevima izvršiti inspekciju bezbjednosti saobraćaja za predmetnu dionicu te predstaviti odgovarajući izvještaj sa tog pregleda.

Nisu izgradili benzinske pumpe i restoran

U više dokumenata MKI, koji su pripremani u vezi sa ovom dionicom puta, navedeno je da posebnu pažnju treba obratiti na ugovornu dokumentaciju i preuzete obaveze koncesionara u smislu izgradnje puta sa pratećim sadržajima, održavanja i transfer puta.

U okviru pratećih sadržaja ugovorom je precizirana izgradnja dvije benzinske pumpe, restorana, tržnog centra, a koji nisu izgrađeni, a bili su obaveza koncesionara navedeno je u zapisniku komisije koju je MKI formiralo.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *