Kriza sa hranom: Vladimir Putin ponudio pet rješenja za izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije

Dodajte komentar

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju Rusija 1 govorio je o izvozu žitarica iz Ukrajine i Rusije prema ostatku svijeta te je ponudio pet načina za rješavanje ovog problema.

Zbog rata u Ukrajini i blokade crnomorskih luka u ovoj državi, kao i sankcija koje su uvedene Rusiji, svijet se nalazi pred pragom krize koja bi najviše mogla pogoditi afričke zemlje i zemlje u razvoju.
Između ostalog, Putin je rekao kako je Rusija spremna osigurati izvoz žitarica kroz luke koje drži pod svojom kontrolom.

“Osigurat ćemo miran prolaz, garantujemo sigurnost izvoz žitarica kroz luke pod svojom kontrolom. Osigurat ćemo ualzak stranih brodova, njihovo kretanje duž Azovskog mora i Crnog mora u bilo kom pravcu. Izjave zapadnih zemalja da Rusija ne dozvoljava izvoz žitarica su običan blef”, rekao je Putin.

Kao rješenje za trenutnu situaciju, Putin je “ponudio” pet rješenja za izvoz žitarica.

“Žitarice se mogu izvoziti preko ukrajinskih luka, ali ih treba ocariniti. Izvoz se može odvijati preko Poljske, duž Dunava kroz Rumuniju kao i kroz luke pod ruskom kontrolom u Azovskom i Crnom moru”, rekao je Putin.

Kada je riječ o izvozu preko Poljske ili Mađarske, ruski predsjednik ističe kako tu mogu postojati mali, ali rješivi problemi.

“Moguć je izvoz i preko Mađarske i Poljske. Ipak, tu ima određenih tehničkih problema jer je željeznička pruga drugačija i potrebno bi bilo mijenjati okretna postolja vagona. Međutim, to je pitanje koje se riješi za nekoliko sati”, rekao je Putin.

Također, jedno od izvoznih rješenja Putin je definirao kao najjeftinije.

“Najlakši i najjeftiniji način je izvoz preko Bjelorusije. Međutim, za ovu opciju treba ukinuti sankcije Bjelorusiji. Žitarice bi se preko Bjelorusije transportovale u baltičke države i dalje preko Baltičkog mora bilo gdje u svijet”, zaključio je Putin.

U dijelu razgovora koji se odnosi na izvoz žitarica iz luka koje su pod kontrolom Ukrajine, Putin je optužio Kijev da su namjerno minirali prilaze Odesi koja predstavlja jednu od ključnih luka na Crnom moru kada je riječ o izvozu.

“Nismo mi minirali prilaze Odesi, Ukrajina ih je minirala. Neka raščiste mine i neka brodovi sa žitom napuste luke. Garantujemo im, bez ikakvih problema, prolaz u međunarodne vode. Također, moraju podići brodove s dna Crnog mora koji su namjerno potopljeni kako bi otežali ulazak u ove luke na jugu Ukrajine”, ističe ruski lider.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *