Drecun: Ima ekonomskih razloga za rast kamatnih stopa

Dodajte komentar

Ekonomskih razloga za rast kamatnih stopa ima, ocijenio je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun, navodeći da rizici rastu u periodima krize.

Iako su novoodobreni krediti u prva četiri mjeseca ove godine zabilježili rast od čak 43 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, iz Centralne banke Crne Gore (CGBC) su ranije kazali da ne očekuju rast kamatnih stopa u narednom periodu, osim u slučaju da dođe do promjene politike kamatnih stopa Evropske centralne banke, odnosno povećanja, koje može uticati na nivo varijabilnih kamatnih stopa u crnogorskom sistemu.

Drecun je, govoreći o eventualnom rastu kamatnih stopa, saopštio kako ekonomskih razloga za to ima.

“Rizici rastu u periodima krize. Banke će željeti da se zaštite od inflacije. Međutim, pitanje je ko će uzimati kredite sa visokim kamatama. Ukoliko kamate porastu ojačaće sivo tržište u svim segmentima. Mislim da je to pitanje koje mora da riješi svijet, a ne ova ili ona država. Rusija je posljednjih stotinu godina bila sirovinska baza svijeta, a naročito Evrope. Sad kad je Rusija istom mjerom odgovorila na sankcije zapada, vidi se da je projekcija globalista bila loša i kratkovida. Oni nijesu mogli ni da pretpostave da će Rusija odgovoriti istom mjerom. Genijalan odgovor Putina je bio da se ruska energija plaća ruskom valutom. To je tačka preloma sa koje više neće biti povrataka na staro”, smatra Drecun.

ometarišući rast odobrenih kredita, te govoreći o tome je li vrijeme za dugoročna zaduživanja građana, Drecun kaže da kredite treba uzimati kad je krizna situacija.

“Kad god je kriza treba uzimati kredit. Inflacija će pojesti dug. Zar nemamo jednu takvu veliku pljačku banaka krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga vijeka”, kazao je on.

Zanimalo nas je i može li doći do korekcije varijabilnih kamatnih stopa, odnosno Euribora, i da li bi klijenti s takvim kreditima trebalo da strahuju od rasta anuiteta.

“Ne vjerujem u većoj mjeri. Nema razloga da Euribor raste, jer velike banke imaju novca. Problem je kome ga plasirati u ovim uslovima”, istakao je Drecun.

Uostalom, kaže Drecun, i prognoze tako govore:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *