Wall Street nadoknadio gubitke s početka sedmice

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su juče berzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od početka sedmice, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, ali trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije.

Dow Jones ojačao je 435 bodova ili 1,33 odsto, na 33.248 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,84 odsto, na 4.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,69 odsto, na 12.316 bodova.

Nakon dva dana pada, juče su ti indeksi snažno porasli, što je najviše posljedica rasta cijena dionica tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom i znatnim udjelom u S&P 500 i Nasdaq indeksu.

Tako su cijene Tesle, Nvidie i Meta Platformsa porasle više od 4 odsto, dok je dionica Amazona poskupila više od 3, a Applea 1,7 odsto.

Ali, trgovalo se nesigurno jer je neizvjesno koliko će američka centralna banka Fed morati da zaoštri monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsjednica Feda Lael Brejnard kazala je juče kako podržava povećanje kamata za 0,5 postotnih bodova barem tokom narednih par sjednica Feda i da ne vidi razlog da se u septembru zastane s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 odsto. Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto, procjenjuje se na tržištu. A to će izazvati usporavanje rasta ekonomije, na što upućuje većina posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Juče je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u maju broj zaposlenih porastao za 128.000, dok su analitičari očekivali oko 300.000.

Danas će biti objavljeni zvanični podaci saveznih vlasti o zapošljavanju u maju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000.

Budu li podaci značajno slabiji od očekivanja, to bi moglo da podstakne Fed na usporavanje tempa povećanja kamata, kažu analitičari.

„Sve što bi moglo navesti Fed na usporavanje tempa zaoštravanja monetarne politike bilo bi pozitivno za tržište dionica. Zbog toga slabi makroekonomski pokazatelji postaju pozitivni za dionice. Veći rast broja zaposlenih nego što se očekuje bio bi tako negativan za dionice i obrnuto”, objašnjava Rob Karnel, direktor istraživanja u ING-u.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu je posljedica rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih privreda u svijetu.

„Nestabilnost je postala pravilo, a ne izuzetak. Dionice su postale taoci inflacije i dok inflacija ne bude pod kontrolom, nestabilnost će vjerovatno ostati povećana“, kaže Teri Sendven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

S&P 500 indeks od početka godine pao je oko 13 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Frankfurtski DAX skočio je 1,01 odsto, na 14.485 bodova, a pariški CAC 1,27 odsto, na 6.500 bodova. U Britaniji se u četvrtak i petak ne radi.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *