Slovenija: Zbog negativnog Euribora tuže 11 banaka za 159 miliona eura

Dodajte komentar

Slovenački Zavod Kolektiv 99 podnio je 11 kolektivnih tužbi u ime potrošača protiv banaka koje obračunavaju kamate na kredite s promjenjivom kamatnom stopom.

Zavod Kolektiv 99 podnio je 11 kolektivnih tužbi u ime potrošača protiv banaka koje se pri obračunu kamata na kredite s promjenjivom kamatnom stopom ponašaju kao da je Euribor jednak nuli, iako je negativan od 2015. godine. Ukupno potraživanje, zajedno sa zateznim kamatama, iznosi 159 miliona eura.

Zavod je podnio tužbe protiv Addiko banke, Intesa Sanpaolo, BKS banke, Deželne banke Slovenije, Delavske hranilnice, Gorenjske banke, NLB, Nove KBM, N banke, SKB i Unicredit banke Slovenija nadležnim okružnim sudovima u Sloveniji.

– Posljednjih godina banke su bez pravne osnove ili na osnovu ništavnih ugovornih klauzula prisvajale beneficije negativnih vrijednosti Euribora na račun potrošača u nepovoljnom položaju, napisali su. Prema njihovim riječima, argumenti instituta imaju čvrstu osnovu u važećoj regulativi u Sloveniji, jer se uglavnom radi o neusklađenosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, Zakonom o potrošačkom kreditiranju i Obligacijskim zakonikom.

Potrošače koji su otplatili ili još otplaćuju kredit uz promjenjivu kamatnu stopu povezanu s Euriborom zamoljeni su da se registruju na njihovoj web stranici. Na taj će način doprinijeti uspješnosti kolektivnih sporova protiv pojedinih banaka, a sudski postupci i registracija za njih ne znače nikakve troškove, jer ne preuzimaju nikakve rizike u vezi sa sudskim postupcima, poručili su.

Sredinom aprila Zavod je pozvao banke da odmah prekinu praksu tretiranja promjenjive kamatne stope vezane uz Euribor kao da je nulta, iako je negativna. Pozvao je banke da daju nadoknade zajmoprimcima. Kako su ovi negativno reagovali, a odaziv potrošača pokazuje da postoji široka podrška djelovanju zavoda, podnesene su tužbe.

Sašo Stojanovič Lenčič, direktor Zavoda Kolektiv 99, ocijenio je da su podnesene kolektivne tužbe, uz veliki odaziv potrošača, važan signal da se potrošači znaju organizovati i zauzeti za svoja prava.

– Vjerujemo da će ovi postupci pozitivno uticati na zaštitu prava potrošača u Sloveniji i da će izvršiti dodatni preventivni pritisak da se kršenje tih prava ne isplati, rekao je.

U međuvremenu, Savez potrošača Slovenije podniio je krajem maja tužbu protiv Sparkasse banke iz istog razloga. Savez zahtijeva da zajmoprimci pravilno obračunaju iznos anuiteta između jula 2015. pri tromjesečnom Euriboru odn. januara 2016. pri šestomjesečnom Euriboru i oovogodišnjeg aprila i vrate preplaćene iznose.

Udruženje slovenačkih banaka je sredinom maja istaklo da cijenu kredita ne određuje samo kamatna stopa te da klauzule u ugovorima nisu nužno nepravedne. Prema riječima advokata Mihe Juharta, Zavod za uporedno pravo pri Pravnom fakultetu u Ljubljani izradio je analizu koju je naručilo Udruženje banaka, a koja je pokazala da “nema baš uvjerljivih argumenata da su to same po sebi nepoštene klauzule”. To je problem cijelog evropskog prostora, a prostor da sud odluči jesu li pojedine ugovorne klauzule dopuštene ili ne, relativno je širok, dodao je.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *