Novi rekord cijena nekretnina, svaka treća prodata na Jadranu

Kupovinu nekretnina mogao bi da uspori rast kamatnih stopa, piše Večernji list, ističući da je cijena stambenih kvadrata premašila vrhunac iz 2008. za 12 odsto.

Broj kupoprodajnih transakcija porastao je lani na cijeloj teritoriji Hrvatske, ali posebno je bio izražen na Jadranu, pa se svaka treća prodata nekretnina nalazila na tom području.

Na svakih stotinu lani prodanih nekretnina u Istarskoj županiji, stranci su kupili njih 42, u Primorsko-goranskoj županiji 30, Zadarskoj 29, Šibensko- kninskoj 21, Ličko-senjskoj 23, Splitsko-dalmatinskoj 19 i Dubrovačko-neretvanskoj 15 nekretnina.

U svim tim županijama udio stranaca među kupcima znatno se povećao u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, što je zacijelo uticalo i na cijene stanova, apartmana i kuća koji se prodaju.

Hrvatska narodna banka u svojoj analizi tržišta nekretnina u 2021. godini navodi da je lani prodano 9 odsto više stambenih nekretnina nego 2019. godine, a kako je 2019. godine prodato oko 41.000 stanova i kuća, iz tog proizlazi da je lani novog vlasnika dobilo oko 45.000 stanova i kuća.

Od toga, 4.500 kupili su stranci, koji se uglavnom fokusiraju na kuće i apartmane uz more. U tom području je i cijena nekretnina rasla brže nego u ostatku zemlje, te su u godini dana stambene nekretnine poskupjele oko 11 odsto. Na osnovu kupoprodajnih ugovora dostavljenih Poreskoj upravi analitičari centralne banke uočavaju da je nivo cijena stambenih nekretnina premašio rekord iz 2008. godine za 12 odsto.

Problem je i što se manje gradi, pa je lani dovršeno nešto manje od 12.000 novih stambenih objekata, od toga oko 3.000 u Zagrebu. Istovremeno, ukupni troškovi gradnje samo u prošloj godini porasli su 10 odsto. Ove godine se rast cijena građevinskog materijala dodatno ubrzao.

Prema dostupnim podacima, cijene nekretnina nastavile su rasti i u ovoj godini svuda u Evropi, no iz Amerike stižu upozorenja da bi se tamošnje „pregrijano“ tržište moglo među prvima urušiti. Amerika je već krenula u podizanje kamatnih stopa, prvi kvartal je toj zemlji donio negativne stope rasta iako se vjeruje da joj rat u Ukrajini donosi manje problema nego Evropi.

Atraktivnost ulaganja u nekretnine porasla je smanjenjem kamatnih stopa, te bi očekivani rast kamatnih stopa i u Evropi mogao da smanji interes za tim oblikom investicija.

Izvor: Večernji list

Check Also

“Povećanje zarada javnom sektoru čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor”

Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.