Cijene industrijskih proizvoda u EU porasle 37 odsto za godinu dana

Dodajte komentar

Cijene industrijskih proizvoda porasle su u aprilu za 1,2 odsto u eurozoni i za 1,3 odsto u EU u poređenju sa martom, pokazuju podaci Eurostata.

U poređenju sa aprilom prošle godine, cijene industrijskih proizvoda su ovog aprila bile veće u EU za 37 odsto.
U EU su cijene industrijskih poluproizvoda porasle za 3,9 odsto, za netrajne proizvode široke potrošnje za 2,8 odsto i za kapitalna dobra i trajna potrošna dobra za jedan, dok su u energetskom sektoru pale za 1,1 odsto.

Najveći mjesečni pad cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Irskoj, 16,4 odsto, slede Rumunija sa padom od 3,2 odsto, Portugal sa 2,2 odsto i Italiji sa 0,3 odsto. Najveći porast je zabilježen u Slovačkoj (9,3 odsto), Luksemburgu (6) i Bugarskoj (4,1).

Industrijske proizvođačke cijene u eurozoni u aprilu, u poređenju sa aprilom 2021, porasle su za 99,2 odsto u sektoru energetike, dok su cijene u ukupnoj industriji bez energije porasle u istom periodu za 15,6 odsto.

Gledano u cijeloj EU te cijene su za godinu dana porasle za 97,2 odsto u sektoru energetike, a ukupno u industriji bez energije za 16,1 odsto.

Rast cijena zabilježen je u svim državama članicama, ističe se u saopštenju Eurostata, pri čemu su najveća godišnja povećanja zabilježena u Danskoj i Irskoj (62,3 odsto), Rumuniji (60,4 odsto) ) i Belgiji (52,7 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *