Sjednica 43. Vlade: Usvojen predlog zakona o popisu, akcize na gorivo niže još 10 odsto

Dodajte komentar

U toku je šesta sjednica 43. Vlade Crne Gore, za čiji dnevni red su bile predložene 32 tačke. Prenos možete pratiti na portalu Bankar.me

Već na početku sjednice povučena je Tačka 16, koja se odnosila na usvajanje Predloga odluke o izradi Državne studije lokacije „Škala“ u opštini Gusinje i prateći Predlog odluke o određivanju rukovodioca izrade te DSL, kao i visine naknade za rukovodioca i stručni tim.

Usvojen je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova sa Izvještajem sa javne rasprave

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je zakon dobio prohodnost u utorak na komisiji, kao i da očekuje da Vlada usvoji taj Predlog zakona. Sa predstavnicima Monstata su, kako je rekao, definisali zaključak koji bi pratio predlog akta, koji je na bazi međunarodnih standarda.

“Vlada se obavezuje da će u saradnji sa Skupštinom, period sprovođenja popisa i referentni momenat utvrditi u skladu sa međunarodnim preporukama, koje predviđaju da se sprovođenje popisa ne poklapa sa političkim događajima, državnih i lokalnih izbornih kampanja. Za sprovođenje popisa je važno stabilno, političko i društveno okruženje. Vlada će odluku iz člana 2 zakona donijeti nakon konsultacija sa nadležnim skupštinskim odborom”, kazao je on.

Usvojen je Predlog carinskog zakona sa Izvještajem sa javne rasprave, kao i Predlog odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju redovne sječe u 2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je kazao da se kasnilo sa ovim zakonom, kao i da imaju ozbiljne primjedbe od drvoprerađivača.

Vlada je usvojila Predlog programa podsticanja projekata u vodoprivredi za 2022., kao i Predlog programa za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike s Predlogom akcionog plana za sprovođenje Programa za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike za period od 2022. do 2024.

Sjednica Skupštine Berane da bude 7. juna

Ministarstvo javne uprave predložilo je Vladi da donese zaključak kojim će sazvati sjednicu novoizabrane Skupštine opštine Berane, za utorak 7. jun u 10 sati, a da se na dnevnom redu nađe samo jedna tačka – izbor predsjednika Skupštine.

Informacija o stanju u Skupštini opštine Berane u pogledu njenog konstituisanja, u smislu člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi, takođe je usvojena na sjednici Vlade.

Usvojena je i informacija o ispunjenosti obaveza iz Ugovora o Agentu registracije domena.me i hronologiji aktivnosti na upravljanju nacionalnim domenom.me za period od 2008. do danas sa Izvještajem o realizaciji Ugovora o Agentu registracije domena „.me“ za 2021.

Ulcinj dobija ekskluzivni hotel s pet zvjezdica

Vlada je usvojila i informaciju o Ugovoru o pristupanju investicionoj obavezi između HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj i „Sunny Palace“ DOO i Predlog ugovora o pristupanju investicionoj obavezi između HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj i „Sunny Palace“ DOO.

“Dobićemo na plaži Galeb u Ulcinju hotel s pet zvjezdica, bolji nego što smo imali”, kazao je sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja.

Premijer Abazović kazao je da će oa investicija da premaši ono što su ugovorne obaveze.

“Očekujem da uskoro imamo idejno rješenje za hotel “Galeb” i da to konačno bude jedan veliki podstrek da hotelska privreda u Ulcinju dobije brendove. Ideja je da konačno, u naredne četiri godine, dobijemo ekskluzivni hotel, najviše kategorije”, kazao je Abazović.

Kako dodaje, cilj Vlade je da investira što više u razvoj Crne Gore, kako na jugu, tako i na sjeveru zemlje.

Lalošević: Ugasili smo četiri požara 

Vlada je usvojila i informaciju o finansijskoj pomoći Crnogorskom olimpijskom komitetu, Karate savezu, Džudo savezu i Biciklističkom savezu. Ministarstvo sporta i mladih, kako je istakao ministar Malošević, omogućilo je da se svi crnogorski sportisti takmiče na međunarodnim takmičenjima.

“Opredijelili smo 80.000 za Crnogorski olimpijski komitet, 60.000 za Karate savez, a 50.000 džudo savezu, a 15.000 dobiće Biciklistički savez”, kazao je Lalošević.

Kako dodaje, nije mu jasno zašto su ove organizacije ranije bile ostavljene bez finansijskih sredstava.

“Ugasili smo četiri požara. Ne smijemo više dozvoliti da najbolji ambasadori naše zemlllje budu u ovakvim problemima”, poručio je Lalošević.

Usvojena je i odluka o usvajanju Izvještaja o realizaciji Programa rada i finansijskog plana sa finansijskim izvještajem za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine DOO „Project-Consulting“ – Podgorica sa Odlukom o pokriću gubitaka.

Kadrovska pitanja

Vatroslav Belan novi je državni sekretar u Ministarstvu  kulture i medija, dok će u Ministarstvu ljudskih imanjinskih prava za državnog sekretara imenovan Astrid Hodža.

Rade Vojvodić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

“Vojvodić svojom ličnom i profesionalnom odgovornošću i referencama zaslužuje da se nađe na ovom mjestu i mislim da će mu biti potrebna podrđka svih nas”, poručio je ministar pravde Marko Kovač.

Za savjetnicu potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku imenovana je Ana Rašović.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane biće Krsto Perović.

Još 10 odsto umanjenje akciza na gorivo

U cilju zaštite životnog standarda, na period od tri mjeseca, smanjuje se iznos akciza za još deset odsto.

“Ovom odlukom akcize na gorivo će sada biti umanjene 50 odsto, umjesto dosadašnjih 40”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Konjević: Moramo biti jednaki prema svima

“Svi radnici kojima treba da se poveže staž, neka se obrate Vladi i nadležnim ministarstvima, moramo biti jednaki prema svima”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

Kako je kazao, mora se pomoći radnicima KAP-a, ali i svim radnicima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

“Ovo su problemi koji su ostavljeni u nasljeđe ovoj Vladi”, kazao je ministar finansija Damjanović.

Izvor: RTCG, Portal Analitika

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *