Turska ostvarila najveći majski izvoz svih vremena

Dodajte komentar

Ministar trgovine Republike Turkiye Mehmet Mus izjavio je u četvrtak da je ta zemlja ostvarila rast izvoza u maju za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je taj izvoz dostigao 19 milijardi dolara, što je najveći turski izvoz svih vremena za mjesec maj, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorni ministar Mus je danas u Ankari, zajedno s čelnikom Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismailom Gulleom, predstavio podatke vanjske trgovine Turkiye za mjesec maj.

Ističući da je Turkiye postigla veliki uspjeh u izvozu 2021. godine, Mus je nastavio:

“Naša zemlja zadržala je snažan izvozni učinak u prvih pet mjeseci 2022. godine. U mjesecu maju izvoz nam je povećan za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine i dosegao je 19 milijardi dolara. Ovo je najveći majski izvoz svih vremena. Tako smo u prvih pet mjeseci oborili rekorde postižući najveće mjesečne vrijednosti izvoza u svih prvih pet mjeseci 2022. godine.”

Mus je dodao da je obim vanjskotrgovinske razmjene u maju povećan za 31,1 posto u odnosu na prethodnu godinu i porastao na 48,6 milijardi dolara, dok je uvoz u maju bio 29,6 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *