Šta očekivati od turističkog povezivanja Saudijske Arabije i Crne Gore

Dodajte komentar

Privremenim ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije od 1. juna do 30. septembra ove godine, Crna Gora otvorila je novo turističko tržište.

Iako Vlada ovo otvaranje vidi kao šansu, posebno zbog ovogodišnjeg očekivang gubitka ruskih i ukrajinskih turista, turizmolog Rade Ratković kaže da na Bliski Istok ne treba gledati kao na “ekonomsku šansu”, već da Crna Gora treba da se fokusira na evropske zemlje.

Turistički poslenici naglašavaju da je novo tržište dobrodošlo, ali da je ujedno velika nepoznanica sa aspekta očekivanja i njhovih zahtjeva.

U sklopu otvaranja Crne Gore ka ovom tržištu je i uspostavljanje direktne linije Rijada i Tivta, na crnogorskom primorju. No, za juče najavljeni dolazak prvog aviona jedne od najvećih avio kompanija u Saudijskoj Arabiji Flajnas u Crnu Goru, je otkazan. Kako je saopšteno iz Aerodroma Crne Gore Flynas ih je obavijestio da je razlog otkazivanja leta “hronični nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio industrija”.

U saopštenju nijesu navedeni novi termini letova ka Tivtu, a na zvaničnom sajtu kompanije pretraga ne nudi opciju kupovine karata za Crnu Goru.

Koji su motivi za “otvaranje” novog tržišta?

Ukidanjem viza Crna Gora pokušava da privuče turiste iz Saudijske Arabije, s obzirom na to da je viza njihovim građanima neophodna za ulazak u države Evropske unije i zemlje Zapadnog Balkana, osim za Kosovo.

“Naša je obaveza da otvorimo nova tržišta zbog dešavanja u istočnoj Evropi koja će negativno uticati i na Crnu Goru, jer je naša zemlja bila veoma popularna među ruskim i ukrajinskim turistima. Ukidanje viza moglo bi biti dobro za naš turizam i vjerujem da će građani Bliskog istoka biti zadovoljni”, rekao je premijer Abazović na sjednici Vlade 26. maja.

Otvaranje novog tržišta Abazović je najavio sredinom februara ove godine, na sastanku sa čelnicima Flynasa koji su mu prezentovali potencijale, težnje i ambicije Saudijske Arabije u otvaranju novih turističkih destinacija.

Iz Aerodroma su krajem marta najavili letove Flajnesa tri puta sedmično ka Podgorici i Tivtu.

I u Nacionalnoj turističkoj organizaciji su ocijenili da je ovo šansa za crnogorski turizam jer se zbog ruske invazije na Ukrajinu očekuje gubitak od oko 20 odsto prihoda.

Naime, prošle godine su oko 21 odsto noćenja ostvarili turisti iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije a turisti iz Srbije 29 odsto.

Turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata činili su 0,1 odsto posjeta, dok iz Saudijske Arabije nisu ni registrovani.

Mogu li turisti Saudijske Arabije zamijeniti “tradicionalne” goste?

Ratković za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je dobro što su krenule nove avio-linije kao i to što su ukinute vize, ali da od tog tržišta “ne treba očekivati spas”:

“Tu nema ekonomske šanse, niti se može očekivati kontinuitet punjenja upražnjenog tržišta koje nadležni navode kao motiv za okretanje ka Bliskom Istoku. To su tržišta koja su nam nepoznata. Ukidanje viza i novi letovi mogu biti vid dobre volje ali nikako zamjena za zapadno-evropsko tržište”.

On naglašava da Crna Gora mora da se skoncentriše na najjača tržišta jer kako kaže: “Ko nema Njemce i Engleze taj nema ni turizam”.

Novo tržište izazov za agencije

Receptivne turističke agencije, odnosno one koje dovode strane turiste u Crnu Goru, otvaranje tržišta sa Saudijskom Arabijom vide kao dobru priliku, ali i kao veliki izazov.

“Definitivno je svako novo tržište dobrodošlo, posebno sada u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i kada gubimo goste iz tih zemalja. Ali, svi će vam reći da je ovo veliki izazov. Činjenica je da nismo upoznati tipologijom gostiju Saudijske Arabije, pa ne možemo ni govoriti o očekivanjima već o jednoj velikoj nepoznanici”, kaže za RSE Bojan, zaposlen u jednoj podgoričkoj turističkoj agenciji.

Govoreći o konkretnim izazovima, Bojan kaže da to mogu biti “halal restorani”, kojih je malo u Crnoj Gori.

Halal restorani, između ostalog, zabranjuju upotrebu svinjskog mesa, krvi, alkohola, hranu koja se priprema sa vinom ali i onu koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti.

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema Agenciju za sertifikovanje halal proizvoda. Kompanije koje žele ovaj sertifikat, to mogu uraditi u Bosni i Hercegovini.

“Ipak, nadam se da ćemo, u dogovoru sa njihovim tur-operaterima naći način kako da ih ugostimo”, zaključuje Bojan.

U Bosni i Hercegovini brojni gosti iz Saudijske Arabije

Dok je za Crnu Goru dolazak turista iz Saudijske Arabije novina, oni su su na trećem mjestu po broju noćenja u Bosni i Hercegovini, iako im za ulazak u tu državu treba viza.

Da za turizam Crne Gore može biti izazov to što nema halal restorana potvrđuje i Sead Krupalija, vlasnik turističke agencije iz Bosne i Hercegovine Passport.

“Jedina posebnost, poštujući njihovu religiju i običaje, jeste da traže da hrana bude halal, u najvećem broju ne piju alkohol i izbjegavaju mjesta gdje se služi alkohol. O tome treba voditi računa kada su ovi gosti u pitanju”, rekao je Krupalija.

Naglašava da su dobri potrošači.

“Kome je lijepo on će potrošiti na ručak, dobar hotel. Moja procjena je da svaki turista iz tog dijela svijeta ostavlja u prosjeku 150 eura dnevno”, navodi Krupalija.

Govoreći o njihovim prohtjevima po pitanju obilazak, naglašava da turisti iz Saudijske Arabije vole prirodu i čist vazduh.

“Njima više će biti interesantan sjeverni dio Crne Gore. Zanimaće ih više nacionalni parkovi Crne Gore nego primorje jer ih puno ne interesuju more i kupanje. Moguće da će htjeti da obiđu neke lokacije poput Svetog Stefana, ali to je to. Kod nas nemamo njihovih zahtjeva da idu na more u Neum”, kaže Krupalija.

Inače BiH je 2019. posjetila blizu 66.000 turista iz Saudijske Arabije.

Koliko putuju državljani Saudijske Arabije?

Iz godine u godinu raste broj turista koji uglavnom posjećuju zemlje Bliskog Istoka, a van tog područja najčešće idu u Singapur, Maleziju, Njemačku, Indiju, Ujedinjeno Kraljevstvo…

Broj noćenja saudijskih turista je od 2006. do 2015. porastao skoro 10 puta. Očekuje se da će do kraja 2025. na putovanja potrošiti 43 milijarde dolara.

Glavni razlog, prema istraživanju ResearchAndMarkets navodno je nedostatak zabave u toj zemlji.

Saudijska Arbija kao turistička destinacija

Kako bi podstakla turizam, krajem septembra 2019. godine Saudijska Arabija je ukinula vizni režim za 49 država.

Donekle je liberalizovan i strogi režim oblačenja koji je propisivao da i strankinje u Saudijskoj Arabiji moraju da nose ogrtače kao i lokalno stanovništvo, i da uvijek budu u muškoj pratnji.

Do tada vize su se izdavale samo hodočasnicima, poslovnim ljudima i stranim radnicima.

Udio turizma u BDP-u Saudijske Arabije samo dva odsto jer se uglavnom svodi na vjerski.

Meka i Medina, sveti gradovi, i dalje su dozvoljeni samo za posjetu pripadnike islamske vjeroispovijesti, a na snazi je i zabrana alkohola.

Upitan da li će Crnogorci iskoristiti ove avio-linije za posjetu Saudijskoj Arabiji, Ratković odgovara da će putovati oni koji imaju novca.

“I iskoristiće ove avio-linije. Naši ljudi vole da putuju i sigurno će im biti zanimljivo, a posebno kad je jeftina karta”, zaključuje Ratković.

Crnogorskim građanima za ulazak u Saudijsku Arabiju treba viza.

Diplomatski, politički i ekonomski odnosi

Diplomatske odnosi uspostavljeni su 2011., kada je Saudijska Arabija priznala Crnu Goru. Dvije države nemaju ambasadore u Podgorici i Rijadu, već diplomatske aktivnosti obavljaju ambasadori susjednih zemalja, na nerezidentnoj osnovi.

Između dvije zemlje niska je i robna razmjena, koja je od januara do septembra 2020. iznosila manje od 15.000 eura. Ona je bila znatno veća 2018. godine, kada je Crna Gora izvezla za Saudijsku Arabiju oružje i municiju za 420.00 eura, a uvezla za 8.000 eura eterična ulja, parfimerijske i kozmetičke proizvode…

Strane direktne investicije prošle godine iznosile su oko 2,5 miliona eura, što je dva i po puta više nego protekle dvije godine.

Izvor: Slobodna Evropa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *