Sinergijskim djelovanjem do funkcionalnog i uspješnog nacionalnog inovacionog ekosistema

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju poslovnog ambijenta i sa posebnom pažnjom će tretirati razvoj IT industrije u narednom periodu, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Ona je to navela tokom konferencije “Digital Den Connects”, te izrazila nadu da će rezultati primjene inovacionih zakona ići uzlaznom putanjom kao i da će sinergijsko djelovanje svih potrebnih aktera dovesti do funkcionalnog i uspješnog nacionalnog inovacionog ekosistema.

Događaja na kojem su privredna i startap zajednica razgovarale o primjeni Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, dao je poseban uvid u poreske olakšice koje ovaj dokument utvrđuje za lica i privredne subjekte koji ulažu u inovacionu djelatnost.

Diskutujući kako implementacija ovog inovacionog zakona osnažuje startap zajednicu, ministarka je naglasila da set podsticajnih mjera direktno povećava broj startapova i procenat njihove uspješnosti.

“U proteklih mjeseca dana imala sam priliku da se upoznam i sa činjenicom da je nekoliko njih već registovano u Registru inovacione djelatnosti, da su prepoznali instrumente podrške kroz inovativne programe koje sufinansira država, tako da smatram da smo na dobrom putu da zajedničkim snagama omogućimo kontinuitet njihovog daljeg razvoja” istakla je ministarka Šćepanović.

Šćepanović je navela benefite aktuelnih inovacionih zakona u vidu olakšanog početka poslovanja startapova i zapošljavanja na inovativnim projektim, reinvestiranja u sopstvene inovativne projekte, zatim ulaganja u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata, doniranja naučnoistraživačkim ustanovama i subjektima inovacione infrastrukture, kao i podsticanje izgradnje infrastrukture za inovacionu djelatnost.

“Porast novih zapošljavanja u sektoru inovacija, sprečavanje odliva mladih ljudi i privlačenje digitalnih nomada, kao i jačanje razvoja inovacione infrastrukture su neki od zadataka za koje vjerujem da ćemo uspješno realizovati primjenom aktuelnih inovacionih zakona” zaključila je Šcepanović i iskoristila priliku da podsjeti da je institucionalni okvir za razvoj inovacija i pametne specijalizacije nedavno reformisan i da će ubrzo biti potpuno funkcionalan. Ovim okvirom obezbijediće se efikasnija komunikacija svih aktera u sistemu inovacija i strukturne saradnje, koja treba da rezultira boljom implementacijom naših politika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *