Novom saradnjom do većih prava potrošača

Dodajte komentar

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), u partnerstvu sa NVO Spona, realizovaće projekat kojim će se unaprijediti vansudsko rješavanje potrošačkih sporova.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, CEZAP će sa NVO Spona realizovati projekat pod nazivom „Tvoje pravo je zagarantovano! – Za efikasniju zaštitu ekonomskih interesa potrošača uz ojačan civilni sektor“.

Projektni koordinator CEZAP-a Željko Tomović rekao je da bez pravne sigurnosti u svakodnevnom životu, nema poštovanja vladavine prava i ljudskih prava.

„Tako će jedna od projektnih aktivnosti biti komentar Zakona o zaštiti potrošačau dijelu koji se odnosi na prava po osnovu saobraznosti i garancije, ali i dokaznih radnji, kao što je vještačenje, koje, prema našem mišljenju, još nije zaživjeloudovoljnoj mjeriutim postupcima. Budući da je ovo godina u kojoj će se raditi na novom Zakonu o zaštiti potrošača, očekujemo da će projekat doprinijeti implementaciji boljih rješenja za ove probleme“, naveo je Tomović.

Objasnio je da je drugi vid zaštite koji je prioritetan kada je oblast zaštite potrošačau pitanju, vansusdsko rješavanje sporova, odnosno arbitražni postupci.

Tomović je najavio da će u okviru projekta potrošačima biti omogućena besplatna pravna pomoć u okviru savjetovališta.

Programski direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Petar Đukanović rekao je da je zaštita prava potrošača evropski standard koji direktno utiče na kvalitet života građana, podsjećajući da je Ustavom zajamčena zaštita potrošača.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori još kuburimo sa primjenom postojećeg zakonodavstva, neuklađenošću pravnih propisa i neadekvatnom opremljenošću institucija za efikasniju primjenu zakona.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *