Đurović: O bržem protoku ljudi, roba i usluga nakon draft dokumenta za “Otvoreni Balkan”

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla biti korisna za privredu i biznis, ali da Vlada još ne zna njene detalje i da će se politička odluka o eventualnom pristupanju Crne Gore donijeti isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u Evropsku uniju.

On je za “Vijesti” rekao da očekuje draft dokumenta koji će potpisati članice Otvorenog Balkana Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija, te da će tada znati više detalja inicijative koja na prvi pogled djeluje kao da može koristiti slobodnom protoku ljudi i robe.

“Otvoreni Balkan je ideja koju treba da sagledamo s više aspekata, a kada je u pitanju biznis, ekonomija i benefiti za građane, oni bi se možda ogledali kroz brži protok ljudi, roba i usluga. To znači da, na primjer, ako neka kompanija pošalje robu iz jedne zemlje i uradi se fitosanitarni pregled, to ne mora da se ponavlja na granici jer će potvrda iz domicilne države važiti i za druge”, rekao je ministar.

On objašnjava da je ideja da se zadržavanje robe na granicama smanji na minimum jer bi to, kako je objasnio, dalo mogućnost brže prolaznosti.

To je sigurno multiplikativno jako veliki efekat i značajno za privredu, a samim tim i za građane kroz kvalitetniju uslugu i servis. Đurović je rekao da je imao priliku da čuje da će Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija da potpišu ugovor u turizmu, na osnovu koga bi se priznavale licence, između ostalog, i turističkih vodiča. Radnik koji bi se prijavio na biro rada u nekoj državi članici Otvorenog Balkana, u drugoj zemlji ne bi morao da čeka prijavu boravka i dozvolu kako bi radio, objasnio je ministar.

“Trebalo bi da dobijemo detalje tog predloga, da vidimo kakva je njihova ideja, ali otprilike je tako. Još sve detalje ne znamo,ali ono što znamo jeste da bi ovo imalo benefit za privredu. Postoji taj momenat političke odluke o nekim manama, pa ih treba sagledati ako postoje”, rekao je.

On ponavlja kako je više puta isticao, kao i Vlada, da je Crnoj Gori evropski put prioritet.

“I ukoliko bi to i milimetar pomjerilo, mi smo protiv. Ali, ako taj projekat ima podršku većine EU i Amerike, nemam predrasude prema tome. Očekujemo draft verziju koju će tri zemlje da potpišu u Ohridu, gdje smo mi gosti, i onda ćemo znati detalje”, rekao je Đurović.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *