Ograničenje cijena čeka podzakonske akte

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma priprema podzakonski akt u okviru zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, a rok za njegovu izradu ne postoji, saopšteno je “Vijestima” iz resora kojim rukovodi Goran Đurović.

Oni su pojasnili da je zakonom propisano donošenje podzakonskog akta u dva slučaja i to kada postoji ozbiljan poremećaj na tržištu koji može biti izazvan elementarnim nepogodama, pandemijom i sl. i kada postoji izuzetno visok rast cijena.

”U tom smislu, ne postoji rok za izradu podzakonskog akta, već zakon počinje primjenu kada se na tržištu aktiviraju ova dva slučaja”, kazali su iz ministarstva.

Iz ministarstva nisu odgovorili na pitanje da li će se uskoro neke od odredbi zakona primijeniti, kako bi se ograničile cijene nekog proizvoda.

Skupština je pomenuti zakon usvojila 10. maja, a dio poslanika opozicije i vlasti su ga kritikovale, smatrajući da on nije primjenljiv i održiv, jer nije precizirao situacije kada će se privremene mjere sprovoditi, kao i to da zakonom nije definisan rok koji se odnosi na to koliko će trajati ograničavanja cijena.

Uz to, poslanici su istakli da je u okviru zakona neophodno donijeti subvencije prema privrednicima, kako oni prilikom ograničavanja cijena ne bi ostali u gubitku.

Đurović je u Skupštini kazao da je zakonom predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cijena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu. Kako je objasnio proizvodi koji će se naći na listi zavisiće od procjene Vlade u datom momentu, a da su mjere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cijena određivanje maksimalne maloprodajne cijene, fiksne cijene proizvoda i marže. Napomenuo je da će sve mjere donositi u dogovoru sa privredom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *