Damjanović: Crna Gora razmatra emisiju zelenih obveznica

Dodajte komentar

U kontekstu odživosti i okrenutosti zelenoj ekonomiji, Crna Gora razmatra emitovanje zelenih obveznica, za koje se pokazalo da imaju prohodnost na evropskom tržištu.

To je najaivo ministar finansija mr Aleksandar Damjanović tokom sastanka sa timom Svjetske banke (SB) koji je predvodio šef Kancelarije za Crnu Goru Kristofer Šeldon. Razgovarano je o makrofiskalnoj održivosti usljed specifičnih izazova sa kojima se suočavaju svjetske ekonomije, pa i mala poput crnogorske, uz nastojanje da bude održiva i odgovorna.

Bilo je riječi i o mehanizmima za poboljšanje efikasnosti državnih preduzeća, kao i o neophodnim reformama u cilju uređenijeg zdravstvenog i penzionog sistema. Ocijenjeno je da bi u preduzimanju ovih koraka i odabiru pravog puta, uporedna praksa evropskih zemalja bila od velikog značaja.

“Cilj misije je neophodnost da se razmotre i prepoznaju prioriteti za saradnju, koji su usklađeni sa razvojnim ciljevima Crne Gore i istovremeno predstavljaju oblasti u kojima će angažman Svjetske banke imati najveći uticaj”, istakao je Šeldon.

Njegova posjeta dio je konsultativnih susreta povodom pripreme novog Partnerskog okvira za Crnu Goru za period od 2022 – 2026. godine (Montenegro Country Partnership Framework – CPF).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *