Sberbank isključena iz SWIFT-a ali tvrdi da posluje normalno

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank saopštila je da posluje normalno uprkos isključenju iz međunarodnog međubankovnog sistema SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

“Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sistema za prenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutnu situaciju s međunarodnim transakcijama, saopštila je press služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti.

“Sberbank radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Prekidanje veze sa SWIFT-om ne mijenja trenutnu situaciju u međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne zavise od SWIFT-a i banka će ih obavljati standardno”, kaže se u priopćenju.

Isključivanje Sberbanke iz SWIFT-a dogovoreno je u sklopu šestog paketa sankcija EU-a.

Taj paket uključuje i zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima te zabranu emitovanja trima ruskim televizijama.

Donesena je i odluka o sankcionisanju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Početkom marta Evropska unija takođe je odlučila da iz SWIFT-a isključi banke VTB, Rossia, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovcombank i državnu korporaciju VEB.

Na SWIFT je povezano više od 11 hiljada banaka u gotovo svim zemljama svijeta. Rusija ima vlastiti sistem za prenos finansijskih poruka, koji je kreirala njena centralna banka kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz SWIFT-a.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *