Prosječna zarada u aprilu 707 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 707 eura, što je 0,4 odsto više u odnosu na mart.

Prosječna neto zarada u aprilu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 33,6 odsto.

Prosječna bruto zarada u aprilu je iznosila 873 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart porasle 1,9 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu su u odnosu na mart porasle u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 38,9 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 4,4 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,8 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama 2,4 odsto, informisanje i komunikacije 2,3 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima saobraćaj i skladištenje 1,9 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 1,5 odsto, građevinarstvo 1,4 odsto, trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,7 odsto, vađenje ruda i kamena 0,6 odsto, ostale uslužne djelatnosti 0,3 odsto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 0,1 odsto.

Pad prosječne neto zarade zabilježen je u sektorima poslovanje sa nekretninama tri odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,3 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,8 odsto, prerađivačka industrija 0,2 odsto i državna uprava 0,1 odsto.

Izvor: Monstat

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.