Đurović: Jedna od opcija rad nedjeljom, dupla dnevnica i slobodan ponedjeljak

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović gostujući na TVCG poručio je da odluku o radnoj nedjelji ne donosi ministar bez konsultacije sa socijalnim partnerima.

“Minule dvije godine Socijalni savjet nije mogao da nađe zajednički jezik i nemamo potpisan opšti kolektivni ugovor. Ako neko misli da tako treba da se nastavi ja se sa tim ne slažem. Naš zadatak je da se nađe način da se uspostavi dijalog, jer samo razgovorom možemo doći do kompromisom. Sve ono što se dogovore socijalni partneri, podržaću i ja i ova Vlada”, ističe on.

Đurović navodi da treba naći međurješenje koje će zaštiti prava radnika i dati mogućnost veće zarade, onih koji budu raspoloženi da rade nedjeljom, a sa druge strane da se omogući poslodavcima da rade nedjeljom. To bi podrazumijevalo rad tri mjeseca ljeti i dva mjeseca zimi.

“Neki predlog koji ne znam hoće li biti usvojen je da radnik koji radi nedjeljom, neće smjeti da ga poslodavac angažuje ponedjeljkom i imaće duplu dnevnicu. Znači moći će da zarade mjesečno 150-200 eura više. Ja mislim da je to jedan ozbiljan dodatak i pritom imate slobodan ponedjeljak. I u razgovoru sa mnogo radnika oni su pokazali interesovanje da dobiju taj slobodan dan kad je radni dan. Neko ne želi da radi nedjeljom i ja mislim da je to stvar dogovora poslodavca i radnika”, kaže on.

Kaže da ukoliko uspijemo da nađemo mjeru kompromisa da se potpiše opšti kolektivni ugovor i da se riješi pitanje nedjelje to će biti istorijski dan za odnose poslodavaca i sindikata u CG.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *