Dan Ekonomskog fakulteta: Dekan i predsjednica Privredne komore uručili nagrade najboljim studentima

Dodajte komentar

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić uručila je, sa dekanom prof. dr Mijatom Jocovićem, nagrade najboljim studentima na svečanosti povodom obilježavanja Dana Ekonomskog fakulteta – 31. maja.

Svečanosti su prisustvovale brojne ugledne zvanice, među kojima i ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, te drugi predstavnici države, akademske i poslovne zajednice.

Nagrađeni su studenti: Marina Marljukić, Milica Damjanović i Balša Nicović sa prve godine, zatim Dženana Đurković, Stevan Đurić, Jovana Čabarkapa, Jelena Popović i Anđela Đurišić sa druge, te Petar Stijepović, Svetlana Kojović i Boško Jelić, sa treće. Sa osnovnih primijenjenih studija u Podgorici nagrađeni su Anđela Knežević, Ksenija Vušurović i Nina Pavićević (prva godina) i Anđela Tomović (treća godina), a sa Osnovnih primijenjenih studija u Bijelom Polju Amar Bajrović.

Privredna komora nagradila je iznosom od 200 eura studente koji su postigli najbolje rezultate.

– Odlukom da studirate napravili ste pravi životni izbor, jer ste time postali dio akademske zajednice, koja vodi društvo u napredak. Ekonomski fakultet sa savremenim studijskim programima obezbjeđuje društvenoj zajednici kvalitetne kadrove i može da vam omogući ostvarivanje cilјa i ambicija koji ste sebi postavili– kazala je Drakić, čestitavši studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili zapažen uspjeh.

Prema njenim riječima, duga tradicija, profesori, istraživači i svršeni studenti Fakulteta dali su nemjerljiv doprinos kako razvoju ekonomske misli, tako i privredi Crne Gore.

Drakić ističe da je Privredna komora dugogodišnji partner Ekonomskom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore u realizaciji velikog broja projekata, kao i njenu ulogu u reformi obrazovanja, razvoju ljudskih resursa, edukaciji i obrazovanju kadrova za potrebe privrede.

– U današnjem društvu, završetkom formalnog obrazovanja, ne završava se proces učenja. Savremeno poslovanje zahtijeva stalno unapređenje znanja, vještina i kompetencija. Rad u privredi je svakim danom zahtjevniji. Iz tog razloga pred vama je veći izazov nego pred vašim roditeljima, koji nakon završenog fakulteta nijesu morali ovim intenzitetom da usvajaju nova znanja. Zato učite jedni od drugih i povezujte se. Širite poznanstva i stvarajte mreže kontakata koji vam mogu biti važni za pokretanje posla ili izgradnju karijere – rekla je predsjednica Komore.

Zaključuje da isticanje uspjeha i postignuća najboljih inspiriše i druge studente da se više potrude.

– To treba da činimo u svakoj prilici i da promovišemo vrijednost da nam najbolji budu uzori i modeli ponašanja mladim ljudima u društvu. Mladi su garant da našu zemlju očekuje bolja budućnost – riječi su predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić.

Ekonomski fakultet u Podgorici osnovan je 31. maja 1960. godine i predstavlja najstariju visokoškolsku instituciju u Crnoj Gori. Za postignute rezultate u oblasti obrazovanja Fakultet je dobio brojna društvena priznanja, a najznačajnije – nagradu Oktoih – 1981. godine.

Na svečanosti je prof. dr Nikola Milović predao dužnost dekana prof. dr Mijatu Jocoviću.

– Danas kada Ekonomski fakultet obilježava 62 godine postojanja i promoviše najbolje studente, sa ponosom ističemo da je misija našeg fakulteta da pružimo kvalitetno obrazovanje ekonomistima svih profila koji će doprinositi progresu crnogorskog društva – kazao je dekan Jocović.

Prema njegovim riječima, Ekonomski fakultet se mijenjao tokom vremena, prihvatajući, kao svoju ideju vodilju, činjenicu da je promjena jedina konstanta u razvoju čovjeka i društva.

– Ugrađujući ovaj stav generacijama studenata i posvećeno im prenoseći znanje, Ekonomski fakultet je posijao seme od 14.000 diplomiranih studenata koji su obavljali ili danas obavljaju najodgovornije pozicije u privredi i državi – rekao je Jocović, dodajući da to ovaj fakultet čini jednom od najznačajnijih institucija za razvoj države.

On ističe da je je obaveza Ekonomskog fakulteta da dodatno podigne visoku vrijednost svojih diploma i prepoznatljivost na tržištu rada, a tome, kao i približavanju međunarodnom tržištu visokog obrazovanja, između ostalog doprinijeće uvođenje studijskog programa na engleskom jeziku .

– Biti među najboljima u bilo kojoj oblasti predstavlja veliki uspjeh, a posebno biti među najboljima na Ekonomskom fakultetu – riječi su dekana.

Bivšem dekanu prof. dr Nikoli Miloviću predstavnici studentskih organizacija uručili su zahvalnicu za saradnju tokom prethodnih šest godina. Profesor Milović je, zahvaljujući studentima, istakao da je Ekonomski fakultet u obavezi da i dalje bude u centru društvenih promjena i svojim djelovanjem zauzima mjesto najuspješnije visokoškolske ustanove u obrazovanju i ekonomiji.

Dženana Đurković je u ime nagrađenih studenata zahvalila na podršci i posvećenosti, istakavši da Ekonomski fakultet predstavlja jedan od vodećih emancipatorskih centara u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *