Posljednja šansa za dogovor EU o zabrani uvoza ruske nafte?

Dodajte komentar

Ambasadori država članica EU nisu ni juče uspjele da postignu saglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, a novi sastanak predviđen je za danas prije posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, pokušali su u nedjelju popodne da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Danas poslije podne počinje dvodnevni samit EU posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju.

Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući da postigne konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istovremeno, Evropska komisija je potvrdila da je na sto stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom „Družba“ još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su prilično zavisne od ruske nafte.

„Savjet Evrope biće sjutra kratko upoznat s tim predlogom, a dogovor se očekuje na nivou Corepera sljedeće sedmice”, rekao je izvor iz Evropske komisije.

Ako takav predlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda „Družba“ nakon prerade moći da je stave na jedinstveno evropskog tržište, budući da bi to moglo da naruši ravnopravnost na istom tržištu.

Evropska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema. Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *