MTEL: Zajedno sa najhrabrijima do najvišeg vrha Balkana

Dodajte komentar

Kompanija m:tel podržala je ekspediciju iskusnih crnogorskih planinara na planinski vrh Musala – krov Balkana, koji se nalazi na planini Rila u Bugarskoj na nadmorskoj visini od 2925m. Ekspediciju koja je planirana u periodu od 30. juna do 3. jula, čini tim planinara iz Crne Gore u sastavu: Tatjana Ivanović, Ljerka Tadić, Semir Kardović i Dragutin Vujović.

Ova odvažna espedicija “Zajedno ka vrhu” krenuće u osvajanje Musale iz turističkog centra Borovec – žičarom koja vodi do vrha Jastrebec (2369m). Svoje putovanje nastaviće preko planinskog doma Musala na visini od 2389m, zatim uskom stazom koja vodi uz jezera Musala i Alekovo jezero, u kojem se, kada je vedro, ogleda sam vrh Musale. Naredna stanica je Ledeno jezero, na visini od 2721m, koje je ime dobilo po tome što je dio površine zaleđen tokom cijele godine. Do samog cilja, planinare očekuje još tri sata hoda, nakon čega će se m:tel zastava zavijoriti na ovoj planinskoj ljepotici.

Vrh Musala je najviši vrh Balkanskog poluostrva i planine Rila, koja je jedna od najljepših planina u Evropi, jer se na njenom masivu nalazi preko stotinu vrhova viših od 2000m i više od 100 jezera – planinske oči.

Kako je za naš portal kazala Tatjana Ivanović, ekipa iskusnih planinara već je spremna za uspon na Musalu.

“Sve uspone-akcije prvenstveno je neophodno dobro isplanirati, a zatim raditi kondicione pripreme na planinskim terenima. Crnogorske planine su idealne za kondicionu i tehničku pripremu uspona na sve visoke planine svijeta, te smo kao iskusni planinari, sa svojim ustaljenim aktivnostima, već spremni za uspon na Musalu. Visokogorsko planinarenje obuhvata uspone iznad 2000 metara nadmorske visine, gdje reljef i klimatski uslovi podrazumijevaju dobru kondicionu i psihofizičku spremnost-izdržljivost. Pored izdržljivosti ovi usponi zahtijevaju odgovarajuću pripremu, iskustvo, dobru opremu i spremnost za suočavanje sa nepredviđenim okolnostima. Vrh Musala se nalazi na 2925 metara nadmorske visine i okarakterisan kao srednje težak vrh za uspon. Veći dio staze je blagog nagiba, dok završni uspon na vrh čini staza u stijeni, koja je vrlo krušljiva te se mora se voditi računa o ličnoj i bezbjednosti ostalih penjača”, kazala je Ivanović.

Na pitanje kakav je osjećaj kada se osvoji neki vrh u ekspediciji za koju se dugo sprema Tatjana kaže da je divno stajati na vrhu koji je nekada bio samo san i želja.

“Obično se tu osjete-sažmu emocije kompletnog prethodnog perioda, počev od sanjarenja o tom usponu, priprema, planova, razmišljanja „šta ako…“ i uloženog napora – svakog koraka i smjene emocija koje osjetite prilikom uspona. Zaista budete srećni što ste svojom snagom izašli na vrh i radost dijelite sa članovima tima. Kompletno zadovoljstvo osjetim po bezbjednom silasku sa vrha”, priča Tatjana.

Razmišljanja tokom uspona, kaže ona, zavise od trenutnog psihofizičkog stanja i terena na kojem se nalazi.

“Ukoliko je teren blagog nagiba, uživam u opuštenijem hodu, posmatranju prirode, osluškivanju planine, što dovodi do osjećaja opuštenosti, dok se na stjenovitom ili zaleđenom terenu skoncentrišem na bezbjednost, te sam mnogo opreznija”, kaže Ivanović.

Ona posebno naglašava podršku kompanije MTEL koja je stala uz naše planinare na ovom pohodu.

“Ugodno je i radosno shvatiti da neko misli na nas, te nam je izuzetna čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa uspješnom kompanijom M-tel, koja je prepoznala i podržala planinare i planinarstvo kao zdravu disciplinu. U znak obilježavanja 15 godina njihovog uspješnog poslovanja i početka našeg lijepog prijateljstva, na planiranoj ekspediciji na najviši vrh Balkana ćemo iznijeti zastavu M-tel. Želimo da i u budućnosti aktivnosti njihove kompanije budu uspješne i prosperitetne”, kaže Tatjana.

Dragutin Vujović naglašava da je Musala sa svojih 2925m najveći vrh Balkana te da se ne smije potcijeniti ni jednog jedinog trenutka.

“Obratićemo pažnju na sve zamke koje taj vrh ima i zahvaljujući našem bogatom iskustvu riješićemo ih i doći do samog vrha. Pošto svi učesnici ekspedicije su aktivni planinari koji redovno održavaju svoju kondiciju penjući se na razne vrhove naše države može se reći da smo non stop u formi i da smo spremni za penjanje Musale. Svakom planinaru je želja i zadatak da dođe do nekog planinskog vrha. Nama je taj zadatak Musala i svaki planinar kad kroči nogom na sami vrh je srećan, ponosan ali i zahvalan toj planini što ga je prihvatila i dozvolila mu taj užitak na tom vrhu”, kaže Vujović.

Semir Kardović takođe naglašava da Musala kao i svaka planina ima svoje rizike

Pored vremenskih uslova tu je i teren koji sa sobom nosi rizik padajućeg kamenja. Prije svega kada ste u planini fokus uvjek treba da vam bude na potencijalne rizike tako da uglavnom su misli usresredjene prema tome, a sa druge strane samim planinarenjem širite svoje vidike o mnogim stvarima i postavljate ih na svoje mjesto. Vrhsvake planine pruža veoma zadovoljavajući osjećaj svima nama koji istinski volimo planinu i koji uvjek nosimo u sebi“, kazao je Kardović.

Drugi ženski član ekspedicije, Ljerka Tadić, kaže da je sami osjećaj učestvovanja u jednoj expediciji, a pri tom uspjeti popeti isplanirani vrh – neopisiv.

Momenti koje priroda tj. planina pruža tokom uspona za planinare i ljubitelje prirode su prelijepi. Dokazano je da čest boravak u prirodi pogoduje i poboljšava psihofizičko stanje osobe“, naglašava Tadić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *