Mjere podrške za penzionere nakon rebalansa budžeta

Dodajte komentar

Vlada će pokušati da uradi sve kako bi se nakon eventualnog rebalansa budžeta u julu stvorili uslovi da se obezbijede mjere podrške penzionerima, koje bi im makar sačuvale postojeći standard, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je podsjetio da je izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) predviđeno usklađivanje penzija 1. septembra, uz ono koje je bilo 1. maja.

“Osim toga, neće biti drugih povećanja. Pokušaćemo i učinićemo sve da vidimo da nakon rebalansa u julu stvorimo prsoator da idemo prema penzionerima sa određenim mjerama koje bi im makar sačuvale postojeći standard”, rekao je Damjanović u Skupštini, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Rakočevića.

Rakoćevića je zanimalo da li je Crnoj Gori neophodan rebalans i novo zaduživanje, s obzirom na to da je bivši ministar finansija Milojko Spajić kazao da ni jedno ni drugo državi nije potrebno.

Damjanović je rekao da na to može da odgovori kontra pitanjem.

“Ako se 27. maja ove godine izjavi da Crnoj Gori ne treba zaduživanje i rebalans, a ako je isti negdje u decembru, kada je Predlog zakona o budžetu bio u proceduri, podnio i Predlog odluke o zaduživanju i tražio 500 miliona eura, uz 900 miliona eura za prepakovanje duga, koja je onda razlika u stavovima, osim što je to tada govorio aktuelni ministar, a 27. maja bivši”, kazao je Damjanović.

To se, kako je dodao, zove ruganje crnogorskoj javnosti.

“U međuvremenu smo dobili rat u Ukrajini, energetsku i krizu hrane, inflaciju i činjenicu da nećemo ostvariti 54 miliona eura od primjene zakona koji nijesu predloženi parlamentu od bivše administracije”, rekao je Damjanović.

On je saopštio da penzioneri trpe i da će Vlada morati u tom dijelu da sagleda vanredne mjere da sačuva i poboljša njihov status.

“Ne može se nijedan program sprovesti preko leđa najosjetljivije populacije – penzionera. Žrtve su i Fond zdravstva i lokalne samouprave, ali smo ovdje da pokušamo da u hodu korigujemo sve ono što su realni nedostaci koje neko nije pažljivo analizirao i primijenio. Tu smo i da sačuvamo nivo stečenih prava”, rekao je Damjanović.

On je poručio da je cilj da se očuva životni standard odnosno ranjive populacije i privreda.

Damjanović je odgovarajući na pitanja kazao da je tokom četiri radne sedmice imao sastanak sa Specijalnim državnim tužiocem povodom pomenutih tema. On je dodao da je trenutni dug poreskih obveznika 580 miliona eura.

“Ja dok sam tih šest mjeseci proveo u Upravi prihoda i carina redovno sam obavještavao javnost o visini poreskog duga. Taj poreski dug je dobrim dijelom bio proporcionalan obezbjeđivanju političke podrške za izbore. Ja nisam od oktobra nigdje u javnosti uspio da vidim podatke o stanju poreskog duga i onda sam u pripremi tražio informacije i evo kako to izgleda. Tog nekog 31. 12. prošle godine je procijenjeni poreski dug bio 483,8 miliona eura. Na 6. april tekuće godine taj dug je 580,1 milion eura”, kazao je Damjanović.

Kako je dodao, “stari poznati dužnici” i dalje su aktivni i to pravi problem u obezbjeđivanju svih politika.

Dajmanović je dodao da ovih dana treba da se izvrši izmještanje cigareta iz slobodne zone na bezbjednu lokaciju.

”Ovih dana treba da se to završi. Proces teče polako da bi bio pod potpunom kontrolom. Tada ćemo dobiti podatke koliko je zaliha robe definisano. To će biti veliki broj hiljada paketa, ali daćemo preciznu i tačnu informaciju”, kazao je Damjanović u odgovoru poslaniku Dejanu Đuroviću.

Crna Gora je, govori Damjanović u odgovoru dužnička ekonomija.

“Treba da budemo zabrinuti kako i na koji način da stvorimo uslove da se ovakav teret skine sa leđa. Moramo da razmišljamo o mjerama naplate, da vidimo da li tu negdje moramo da reaktiviramo neke mjere poput otpisa kamate ako se dug plati u cjelosti ili da idemo u naplatu duga kroz imovinu. Ali sve to moramo raditi transparentno u ovom domu a kako se nekada radilo”, kazao je Damjanović.

Kako je dodao, od pojedinih dužnika nikada nećemo vidjeti centa.

“Poreski dug nije krivično djelo, poreska evazija jeste ali prosto neko ko je dužan napravio je prvo štetu sebi”, kazao je Damjanović.

On je poručio da se afere Klap i Vardar što prije moraju riješiti.

Poslanica Zdenka Popović pitala je ministra šta će uraditi kako bi se zaštitili interesi građana, te da li smatra da je povećanje minimalnih zarada, penzija, uvođenje dječijih dodataka populistički ili suštinski utiče na bolji materijalni standard građana Crne Gore.

”Pročitala sam intervju gdje tvrdite da neće biti smanjenja plata i penzija, ali takođe kažete da postoji mogućnost za finansijski angažman sa MMF-om. To me navodi na sumnju koja kaže da će se ukinuti socijalna davanja koja je usvojila Skupština u toku prošle godine”, kazala je ona.

Dajmanović je poručio da dokle god stoji sa pozicije Ministra neće biti smanjeno nijedno stečeno socijalno pravo ili pravo koje se tiče zarada i penzija.

Govoreći o mogućem angažmanu MMF-om, damjanović kaže da Crna Gora ima potrebnu da ima dijalog sa tim institucijama.

“Što bolje sarađujemo tim nam je kredibilitet veći na međunarodnom finansijskom tržištu u smislu nekih pogodnosti koje možemo da ostvarimo. Ako aranžman sa MMF-om bude takav da bi preduslov bio smanjenje dostignutog nivoa socijalnih i drugih prava onda ga neće biti”, kazao je Damjanović.

On je dodao da usvojene zakone ne smatra populističkim jer bi to bilo licmjerno, s obzirom da je, kako ističe, “i sam gurao neke od njih”.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *