Sokovi Frudo i čips Monte uskoro iz fabrika u Tuzima

Dodajte komentar

Kompanija Red komerc uskoro završava gradnju fabrike za preradu voća i povrća u Tuzima, koju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oprema je nabavljena i vlasnik fabrike Edo Mušović kaže da će probna proizvodnja početi za petnaestak dana.

Mušović je suvlasnik i nove fabrike za proizvodnju čipsa u Tuzima koja će početi da radi za mjesec i po.

“Za desetak dana počinje otkup krompira, a predviđeno je da se od domaćih proizvođača otkupi 6.000 tona”, rekao je Mušović.

U fabrici za preradu voća i povrća proizvodiće se sokovi, džemovi, marmelade kao i brojne druge prerađevine, a godišnji kapacitet je prerada 9.000 tona voća i povrća.

“Gotovih proizvoda trebalo bi da bude blizu 4.500 hiljade tona”, kaže Mušović.

Ističe da je prioritet otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

“U pregovorima smo sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom Tuzi da se zasadi blizu 150 hektara nara. I po tom soku smo nekada bili poznati”, riječi su Mušovića.

Mušović je i suvlasnik fabrike za proizvodnju čipsa u Tuzima koja će početi da radi za mjesec i po.

“Domaći čips prodavaće se pod markom ‘Monte’ dok će prerađevine voća biti na tržištu pod nazivom ‘Frudo'”, ističe Mušović.

Krompir za proizvodnju čipsa biće domaći i za desetak dana počeće otkup gotovo 6.000 tona krompira sa područja Tuzi, Zete, Gusinja i Nikšića.

Kada se postigne planirana proizvodnja, fabrike će zapošljavati skoro 300 radnika.

“Fabrika za preradu voća i povrća koštala je 2,5 miliona eura plus porez na dodatu vrijednost, dok je u čipsaru, za sada, uloženo 1,5 miliona eura, a predviđene su i nove investicije”, kazao je Mušović.

Nove fabrike u Tuzima trebalo bi da budu zamajac razvoja domaće poljoprivrede. Samo kada bi još i potrošači dali doprinos kupovinom domaćeg.

Izvor: RTCG

TAGOVI: , , , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *