Olivera Kovačević: Javni diskurs je uvijek ono što podržava vladajuća elita

Dodajte komentar

Javni diskurs je uvijek ono što podržava vladajuća elita, bilo ekonomska ili politička, kazala je novinarka RTS-a Olivera Kovačević u razgovoru na temu „Javni servis – pristojnost isped rejtinga“, koji se održava u okviru CIM foruma u Kotoru.

Govoreći o ekspanziji lažnih vijesti, neprovjerenih informacija i senzacionalizma u medijima, Kovačević je identifikovala ključne izazove sa kojima je medijska scena suočena.

„Najprije, previše je medija koji žele neku vijest, tu su bezbroj televizijskih stanica, portala i štampanih medija koji su u funkciji ekonomskih ili političkih interesa, i koji ne prezaju  ni od čega zbog toga što ne postoji nikakva regultiva“, ocijenila je Kovačević.

Ona je kazala da gledaoci imaju velika očekivanja od javnog servisa, ali i da ne razumiju da se komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji takođe podržavaju iz budžeta.

Kovačević se osvrnula i na sadržaj koji se dominantno gleda u Srbiji, kao i o preferencijama publike u regionu.

„Političke teme iz regiona više nisu centar interesovanja u Srbiji, već se interesovanje za iste javlja povremeno. Takođe, građani Srbije ne žele da gledaju emisije o sportskim temama, ali žele da gledaju sportske prenose. U državama regiona, i u Srbiji, političke teme su uglavnom parohijalne, svako se bavi svojom državom, svojim političarima i njigovim međusobnim odnosima. Jedino što možemo da primijetimo da je zajedničko – ono gdje smo se objedinili, jesu rijaliti programi i takmičenja u pjevanju“, poručila je Kovačević.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *