Goran Milić na CIM forumu u Kotoru

Dodajte komentar

Gost CIM foruma koji se održava u Kotoru bio je novinar Al Jazeera Balkans, Goran Milić iz Hrvatske.

Milić je ovom prilikom govorio o medijima u bivšoj Jugoslaviji i iste uporedio sa medijima danas.

„To može biti kao diskusija oko automobila – neki tvrde da su automobili nekada bili bolji, a ja mislim da su bolji danas, da traju beskrajno duže… Nije bilo moguće zamisliti da se auto ne kvari poslije 600 km, tako su bili dobri ti automobili, a tako je isto bilo i sa novinarstvom, samo je bio problem gdje biste mogli napisati u to vrijme da to naše novinarstvo nije dobro“, uporedio je Milić.

Kazao je da se tadašnje novinarstvo nije kritikovalo „kao što se uglavnom ni ništa drugo nije kritikovalo“, te da novinari nijesu imali dovoljno tema o kojima su mogli slobodno da pišu.

„Ipak, ima nešto što je tada bilo bolje – sada što god da se napravi dobro, to će u pola medija biti ozloglašeno kao loše. Sa druge strane, mi smo se stvarno veselili kad je nešto od javnog interesa ispalo u redu“, naveo je Milić.

On je dao i svoje viđenje izazova koji se odnose na istraživačko novinarstvo i druge autorske sadržaje u medijima.

„Dokumentarci određenih medija – BBC ili Al Jazeera su vrlo dobri. Međutim, generalno nema novca za istraživačko novinarstvo, jer ti nešto istražiš, ali ako je politika jača od te tvoje istrage, napraviće te budalom i još ćeš imati štete od svega toga. Odakle medijima novac za to? Treba, primjera radi, nekom novinaru davati tri mjeseca platu, da bi on otkrio neku aferu“, zaključio je Milić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *