Glavni radovi na žičari “Kotor- Lovćen” počinju 13. jula, ako država ispuni obaveze

Dodajte komentar

Država je u posljednje vrijeme intenzivirala aktivnosti na stvaranju preduslova za početak glavnih radova na izgradnji žičare “Kotor- Lovćen” i pod pretpostavkom da ispuni određene obaveze koncesionar će glavne radove na izgradnji ovog projekta početi 13. jula.

To je rečeno “Vijestima” u kompaniji “Novi Volvox” koja zajedno sa italijanskom kompanijom “Leitner čini konzorcijum sa kojim je Vlada 15. decembra prošle godine potpisala koncesioni ugovor za izgradnju ove žičare. Konzorcijum je dobio koncesiju na 30 godina, uz minimalno ulaganje od 24 miliona i koncesionu naknadu 15 odsto od neto profita.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) za “Vijesti” su kazali da koncedent (država) i koncesionar (konzorcijum) na ovom projektu intenzivno rade, uz saradnju sa ostalim državnim institucijama čiji predstavnici su članovi Operativnog tima za praćenje i realizaciju ovog projekta.

“Očekujemo da ovaj značajan projekat bude otvoren u sljedećoj godini,pred ljetnju turističku sezonu, kazali su iz MER-a.

RASPISANI TENDERI

Prema ugovorenim obavezama država se obavezala da za potrebe izgradnje žičare izgradi pristupni put na stanici Kuk (Prijestonica Cetinje), kao i parking na stanici Dub (Opština Kotor). Oba projekta su predviđena ovogodišnjim kapitalnim budžetom i za njih su raspisani tenderi.

“Ugovorom je definisana izgradnja energetskih postrojenja na stanci Kuk i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je već preuzeo aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju realizacije izgradnje nedostajuće infrastrukture. U toku je izrada projektne dokumentacije od strane koncesionara, kao i pribavljanje svi neophodnih saglasnosti od nadležnih organa. Koncesionar je shodno obavezama iz ugovora, osnovao projektnu kompaniju “Žičara Kotor-Lovćen” izvršio geodetska mjerenja kompletne lokacije, uradio geodeziju mikrolokacije stubnih mjesta i krajnjih stanica žičare. Elaborat o eksproprijaciji je urađen i predat Upravi za katastar i državnu imovinu 12. aprila ove godine na dalje postupanje”, kazali su iz ovog Vladinog resora.

Na pitanje “Vijesti” da li je završen period pripremnih radova iz kompanije “Novi Volvox su objasnili da shodno ugovoru o koncesiji taj period obuhvata značajan broj administrativnih i faktičkih radova posebno u dijelu infra-
strukturnog opremanja lokacije.

U trenutnoj fazi glavne obaveze koncesionara su snimanje i utvrđivanje konačne lokacije i priprema glavnog projekta (uključujući i pribavljanje vezanih saglasnosti). U tom pogledu osnovali smo projektnu kompaniju “Žičara Kotor -Lovćen preko koje će se realizovati ugovor i o tome uredno obavijestili državu, završena su geodetska mjerenja kompletne lokacije, definisan konačan linijski profil žičare, urađena geodezija stubnih mjesta i stanica, kompletirani geološki radovi, geološki elaborat i elaborati eksproprijacije koji je predat na ovjeru… Pripremamo tehničku i projektnu dokumentaciju, opremu i pogonske stanica, pa završetak glavnog projekta očekujemo ovog mjeseca,do nivoa da smo sa radovima spremni krenuti odmah nakon što država ispoštuje dio svojih obaveza, kazali su u kompaniji.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *