Država treba da odbije ponudu MK grupe: Budvanska rivijera se ne smije privatizovati

Dodajte komentar

MK grupa, odnosno njihova firma MKG propertis, koja je stekla preko 30 odsto udjela u Budvanskoj rivijeri i Sveti Stefan hotelima, uskoro će, shodno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava ponuditi ostalim akcionarima preuzimanje njihovih akcija. To znači da će Vlada, uskoro morati da odluči hoće li da privatizuje Budvansku rivijeru ili ne.

Sagovornici “Dana” smatraju da država ne smije da proda akcije u ova dva preduzeća, koja gazduju sa nekoliko hotela.

Funkcionerka GP URA Božena Jelušić ocijenila je za “Dan” da Budvanska rivijera i Sveti Stefan hoteli treba da ostanu u većinskom državnom vlasništvu.

– Teren za ovu akciju je pripremljen još ranije, u vrijeme DPS vlasti i u periodu segmentacije Budvanske rivijere. Preduzeće je segmentirano i time su stvoreni preduslovi za još jednu privatizaciju na štetu građana i turističke privrede. Nisam generalno protiv privatizacije, ali određeni resursi ne mogu i ne smiju biti privatizovani. Jedni od tih resursa su Sveti Stefan i Slovenska plaža – poručila je Jelušić.

Budvanska rivijera je segmentirana na dva preduzeća 2019. godine. Tada su se iz te hotelske grupe izdvojili Sveti Stefan hoteli koji gazduju sa hotelom Sveti Stefan i vila Miločer.

– Borila sam se protiv segmentacije. Na primjer, u Hrvatskoj se išlo na ukrupnjavanje, umjesto segmentaciju, jer su se tako dobijali bolji prihodi. Segmentacijom su stvoreni preduslovi i pripremljeni uslovi za prodaju. Međutim, većinski vlasnik treba da ostane država, jer su Sveti Stefan i Budvanska rivijera resursi koji su od temeljne vrijednosti za našu turističku privredu. To su bili i u vrijeme Jugoslavije – poručila je Jelušić.

Iz Budvanske rivijere, u kojoj su tri predstavnika Vlade, su nam kazali da smatraju da država ne bi trebalo da proda većinski udio u Budvanskoj rivijeri i Sveti Stefan hotelima, jer su ta dva preuzeća i njihovi resursi jedno veliko bogatstvo, koje treba da ostane u rukama države.

– Sve što bi vodilo u pravcu prodaje većinskog udjela u Budvanskoj rivijeri i Sveti Stefan hotelima ne bi bilo dobro ni za Crnu Goru ni za Budvu. Ukoliko uopšte i ima razmišljanja na tu temu – naveli su iz Budvanske rivijere.

Prethodne Vlade su godinama u plan privatizacije stavljale Budvansku rivijeru. Plan je bio da se preduzeće podijeli na dva pa da se nakon toga privatizuje. To je i konačno urađeno 2019. godine, kada su najvredniji hoteli pripali Sveti Stefan hotelima, dok su ostali hoteli ostali u vlasništvu Budvanske rivijere.

Udio akcionara u vlasništvu je ostao isti u oba preduzeća. Država ima oko 55 odsto udjela preko raznih fondova, dok MK grupa biznismena Miodraga Kostića sada posjeduje u oba preduzeća preko 30 odsto vlasništva.

Kostić je u Budvansku ušao prije nekoliko godina kada je kupio 15 odsto akcija tog preduzeća i tada je sa američkim biznismenom Neil Emilfarbom najavio planove za Budvansku rivijeru. Emilfarb je, međutim, nedavno izašao iz tog posla i akcije prodao Kostiću koji je imao skoro 30 odsto udjela. Nakon što je u utorak na berzi preko MKG propertis stekao preko 30 odsto udjela, po zakonu je obavezan da ponudi otkup akcija ostalim akcionarima.

Nisu razmatrali mogućnost prodaje

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su nam kazali da Vlada do sada nije razmatrala opciju moguće prodaje paketa akcija Svetog Stefana i HG Budvanske rivijere, kao najveće hotelske grupacije u Crnoj Gori.

– Donošenje odluke u bilo kojem pravcu, iziskuje preduzimanje određenih pripremnih aktivnosti, prije svega izradu detaljne analize koja će sadržati sveobuhvatne argumente za ili protiv prodaje akcija. Dodatno, odluku o ovako važnom pitanju treba zasnivati na dijalogu sa svim učesnicima procesa – naveli su iz MER-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *