Vlada nije razmatrala privatizaciju Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

Dodajte komentar

Vlada do sada nije razmatrala opciju moguće prodaje paketa akcija u hotelsko-turističkim preduzećima Sveti Stefan hoteli i HG Budvanska rivijera, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Srpski biznismen Miodrag Kostić je kupovinom na berzi ove sedmice uvećao vlasnički udio u ove dvije firme na 30 odsto, kako bi, kako je saopšteno Pobjedi, iskoristio zakonsku mogućnost da ih preuzme. Vlasnik 58 odsto akcija u obje firme su Vlada i državni fondovi. Sveti Stefan hoteli su formirani izdvajanjem iz HG Budvanska rivijera kako hoteli Sveti Stefan i ,,Miločer“ ne bi išli u privatizaciju sa ostatkom firme. Ta su dva hotela u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic properties.

Iz Ministarstva navode da je prije donošenja bilo kakve odluke neophodno preduzeti niz pripremnih aktivnosti.

– Prije svega, odraditi detaljnu analizu koja će sadržati sve argumente za i protiv eventualne prodaje. O ovom pitanju potrebno je uspostaviti dijalog i donijeti odluku zajedno sa svim relevantnim institucijama koje posjeduju akcije pomenute hotelske grupacije – rekli su iz Ministarstva.

Iz Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje do juče nijesu odgovorili na pitanje Pobjede da li će nakon što MKG Properties objavi obavezne odluke o preuzimanju akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, prodati svoje akcije u tim preduzećima Kostiću.

Kostić je na Montenegroberzi u utorak prebacio sve akcije koje je njegova poslovna grupa imala na firmu MKG Properties, a do 30 odsto vlasništva u obje turističke kompanije došao je otkupom 3,2 odsto kapitala u Budvanskoj rivijeri i 1,5 odsto u Sveti Stefan hoteli od srpskog biznismena Davora Milićevića, odnosno njegovog holdinga Preston. Cjelokupna transakcija iznosila je ukupno 24,3 miliona eura.

Kostić je u dva navrata kupovao akcije Budvanske rivijere od Strateksa. Najprije je 2016. godine njegova AIK banka kupila 15,2 odsto akcija za šest miliona eura, odnosno pet eura po akciji. Potom su u maju prošle godine kupili 13,5 odsto akcija Budvanske rivijere za osam miliona eura, što znači da su akcije trgovane po 6,4 eura, a prilikom posljednje trgovine u utorak cijena im je porasla deset odsto, prenosi Pobjeda.

Preduzeće Sveti Stefan hoteli osnovano je u avgustu 2019. godine, a preslikana je vlasnička struktura iz Budvanske rivijere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *