Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Više od 60 priznanja za crnogorske proizvođače

Kvalitet crnogorskih proizvoda od mesa još jednom je potvrđen na najvećoj regionalnoj poljoprivrednoj smotri, 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a posebno su se istakli proizvođači sa Cetinja.

Meso, sirevi, vina, rakije i pčelinji proizvodi iz naše zemlje nagrađeni su priznanjima Sajma na kojem je od 21. maja učestvovalo više od 1.100 izlagača iz 21 države.

Kompanija “Martex” ponijela je pehar novosadskog sajma za vrhunski kvalitet suhomesnatih proizvoda, kao i titulu Šampion kvaliteta u grupi proizvoda Pečenica. Njihovi suvi proizvodi su nagrađeni sa više medalja: pečenica i pršut u listu (vakuum) Velikom zlatnom, a pršut, panceta (komad i list) i vrat Zlatnim medaljama.

“Mianja” je za vrhunski kvalitet suvomesnatih proizvoda zavrijedila Povelju Sajma, dok je njihov sertifikovani Crnogorski pršut (komad vakuum) Šampion kvaliteta u grupi suvomesnati proizvodi, u tipu Pršuta. Velike zlatne medalje osvojili su Mianjini sertifikovani Crnogorski pršut (i rezani i u komadu), Crnogorska pečenica rezana (vakum), Crnogorski vrat rezani (vakum), a Crnogorska panceta rezana (vakum) zavrijedila je Zlatnu medalju.

“Montestate”-ove suva i goveđa pršuta osvojile su Zlatne medalje Sajma.

Šampion kvaliteta je “Kapital” Časlava Vukčevića iz Podgorice za juneće meso (stek) angus, u grupi Makro i mikro konfekcionirano i usitnjena mesa. Ovaj proizvod je osvojio i Veliku zlatnu medalju.

U grupi mlječnih proizvoda, Šampioni kvaliteta su Porodična farma Miljanić iz Nikšića za kozji sir iz mješine, a takođe su zavrijedili i Plaketu za vrhunski kvalitet ocijenjenih kozjih i kravljeg sira. Njihovi kozji sir – meki i kravlji sir “Banjani” nagrađeni su Velikim zlatnim medaljama.

Sirara Vulaš sa Čeva – Cetinje, osvojila je Veliku zlatnu medalju za sir iz ulja, Zlatnu za “Čevski sir” i srebro za “Čevski dimljeni sir”.

U grupi pčelinjih proizvoda, Borislav Čabarkapa iz Podgorice ovjenčan je Velikom zlatnom medaljom za propolis kapi, a Gvozden Kankaraš iz Tivta za primorski med.

Zapažene rezultate imali su crnogorski vinari i proizvođači alkoholnih pića, pa su tako pehari Novosadskog sajma pripali Vinariji Miranović iz Podgorice za visok kvalitet ocijenjenih roze i crvenih vina i Vinariji Dabović iz Nikšića za visok kvalitet ocijenjenog asortimana voćnih i specijalnih rakija, kao i vina. Njihova “Nudolska žilavka” osvojila je Zlatnu medalju. Isto odličje pripalo je crvenom vinu “Boem” Vinarije Miranović, dok su vina “Sveti Nikola”, “Hedonista”, “Plavac” i “Rose Princess” od istig proizvođača osvojili srebrne medalje.

Vina Podruma Delić SPG iz Herceg Novog – “Vranac barrique” iz 2017. i “Grand cuvee Vukodo” nagrađena su Zlatnim medaljama, kao i “Vranac” Vinarije Ljutica pojedinačno za 2020. i 2021. godinu.

Zlatnim medaljama Sajma ovjenčan je i “Vranac – vrhunsko suvo crveno vino” – berba 2019 Biotehničkog fakulteta, zatim “Vranac Radusinović” Vinarije Radusinović iz Podgorice i “Pečalbar” Vinarije Rakčević sa Cetinja.

Vinarija Dabović je ponijela zlatne medalje za šljivovicu i srebrne za komovicu, srčanik, jabukovaču i rakiju od kruške. Crnogorska loza Vinarije Miranović je bila srebrna, kao i lozova rakija Vinarije Radusinović. Šljivovica “Arambaša” Moračke riznice ponijela je Veliku zlatnu medalju, a zlatom je nagrađena i rakija od istog voća pod brendom “Duša” Vujice Vukovića. Jabukovača “Duša” istog proizvođača je dobila srebrnu, a rakija od kruške bronzanu medalju.

Srebrne su rakije od šljive i kleke Trnovača iz Trnovice kod Pljevalja, kao i šljivovica Milivoja Radunovića iz Berana. Slavko Fuštić iz Bijelog Polja ovjenčan je zlatom za viski burbon “White Field” iz 2011, dok je njegov sugrađanin Dejan Zejak dobio priznanje za najbolji naučno-istraživački rad u agrobiznisu.

Naši izlagači su se predstavili na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i za njihovu ponudu je iskazano veliko interesovanje posjetilaca. Na štandu su bili: Plantaže 13. jul, MI “Goranović”, Martex, Per Aqua – Diva voda, Meso-Promet, Montehum, Bordid, Poljoprivredno gazdinstvo Macanović, Niksen Trade Čavor, Veterinum, MM Ribarstvo i Montetehnology.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.