Sjednica Vlade: Direktni letovi iz S. Arabije, do vize na klik…

Dodajte komentar

Vlada je usvojila odluku kojom se, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, građani Saudijske Arabije oslobađaju od pribavljanja viza. Istovremeno će od 1. juna biti uspostavljena i direktna avio linija između dvije zemlje.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je naša obaveza da otvaramo nova tržišta zbog dešavanja na istoku Evrope.

“Mislim da je ovo jedna lijepa vijest. O tome sam obavijestio naše partnere u Briselu, da ćemo ići ka otvranju novih tržišta, radi se o privremenom karakteru”, rekao je Abazović.

Do vize putem klika

On je rekao da je sa ministrom vanjskim poslova načeo temu koja je od važnosti za Crnu Goru, a tiče se uspostavljanja tzv. e-viza.

“Odnosno, olakšavanje građanima da iz država kojima je potrebna viza za Crnu Goru da to ne rade na tradicionalni način, nego na savremeni način, online se aplicira i tako se prima obavještenje da je neko dobio mogućnost ulaska u Crnu Goru”, rekao je Abazović.

Vjeruje da će građani sa Bliskog istoka, koji žele da posjete Crnu Goru, biti zadovoljni poput onih koji su prošle godine prvi put došli iz Kazahstana.

Vlada je usvojila informaciju o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare.

Informacija o Prijedlogu zakona o Vladi Crne Gore

Razmatrana je Informacija o pripremi Prijedloga zakona o Vladi Crne Gore. Potpredsjednik Raško Konjević rekao je da informacija sadrži ono što je urađeno u prethodnom periodu.

“Obaveza je da do 10. juna ministar javne uprave i potpredsjednik vlade prelože imovenovanje radne grupe koja će ispunjavati obaveze iz različitih pravnih akata”, pojasnio je Konjević.

On podsjeća da je Crna Gora jedina država regiona koja nema takav zakonski akt: “Do 10. juna ćemo imati koncipirano radno tijelo koje ćemo predstaviti vladi, sa definisanim rokom utvrđivanja nacrta teksta sa programom javne rasprave”.

Plan je, kaže Konjević, da tokom septembra Vlada utvrdi prijedlog teksta, kako bi se na sjednici parlamenta usvojio zakon o Vladi.

Nabavka vozila za MUP

Vlada je usvojila Informaciju o nabavci vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova sa prijedlogom za preusmjerenje sredstava.

Tom prilikom premijer podsjetio na prošlogodišnji problem kada su pripadnici MUP-a ostali bez vozila.

Ministar Filip Adžić rekao je da “prečeg interesa od funkcionalnosti i operativne sposobnosti MUP-a ne postoji”.

“Nebitno da li će to prouzrokovati i neki gubitak kad su finansijska sredstva u pitanju. Najveći gubitak za Crnu Goru i za njenu bezbjednost bilo bi da usred sezone ostanemo bez vozila i da policija ne može da funkcioniše. Istina je da možemo da dođemo u situaciju da nakon Nove godine imamo u posjedu 260 vozila, a neka procjena je da nam u ovom momentu treba nabavka 130 vozila. Građani treba da znaju da bilo koja mogućnost da imamo više vozila, službenika, ne mogu biti šteta po građane već samo korist”, rekao je Adžić.

On kaže da je najbitnije da se vozila nabave kako ne bismo došli u situaciju da policija, kao prošle godine, ostane bez vozila.

Vlada transparentna, bezbjednost građana prioritet

Spreman je da preuzme krivičnu odgovornost, ali navodi, da za period trajanja njegovog mandata neće dozvoliti da policija bude operativno nesposobna.

Premijer Abazović kaže da je transparentnost princip Vlade Crne Gore, navodeći da je najvažnije da bezbjednost građana stavimo na prvo mjesto.

Potpredsjednik Vlade Konjević kazao je da su svi saglasnost da ne smijemo dozvoliti da po drugi put, zbog nesposobnosti dijela prethodnog MUP-a, policija ostane bez auta.

“Svi resursi koji se tiču uniformi za policiju su istekli”, podsjeća Konjević, koji je izdvojio mišljenje u vezi sa nabavkom vozila.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je interes građana “zakonitost i ustavnost”.

“To je jedini interes koji nam je zajednički i on nas obavezuje do kraja”, kazao je on, apelujući da se izbjegne bilo kakva nezakonitost.

Teško i sa postojećim brojem vozila

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da se nada rekordnoj sezoni i velikom broju turista, navodeći da su ambasadorima stranih država garantovali sigurnost.

“Veliki broj turista će biti. I sa ovim vozilima MUP-u će biti dosta teško da obavlja funkcije. Imam brojne zahtjeve iz Budve da se poveća broj policijaca i vozila, jer je to grad sa 20-ak hiljada stanovnika tokom godine, a tokom sezone se to udesetostruči”, rekao je Đurović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *