EPCG i dalje traži strateškog investitora za 10 odsto akcija

Dodajte komentar

Jedino ekonomski prihvatljivo rješenje je da Elektroprivreda (EPCG) proda deset odsto sopstvenih akcija, smatraju u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), na čijem je čelu Ervin Ibrahimović. Time su pokazali da su saglasni sa prijedlogom aktuelnog menadžmenta EPCG, bivšeg resornog ministarstva i prethodne vlade da se nađe „strateški investitor“ kako te akcije ne bi bile poništene.

Riječ je o akcijama koje je EPCG otkupila svojim parama od bivšeg strateškog partnera italijanske A2A, koja je u EPCG 2009. ušla sa 430 miliona, a izašla 2017. sa 230 miliona eura za isti paket akcija. Po zakonu, kompanija je dužna da sopstvene akcije proda ili poništi nakon tri godine. EPCG je prvih deset odsto otkupljenih akcija od A2A poništila 2019. i na taj način povećala vlasnički udio države i vrijednost akcije.

Zakon

– Jedino ekonomski prihvatljivo rješenje je prodaja tih akcija strateškom partneru ili da ih otkupi država, kao većinski vlasnik, što direktno implicira ispravnost ovakve odluke – kazali su Pobjedi iz MKI.

Smatraju da bi najgora opcija bilo poništenje akcija i smanjenje osnovnog kapitala društva u iznosu njihove procijenjene vrijednosti.

Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića je 20. aprila usvojila informaciju u kojoj se predlaže da se tih deset odsto akcija proda „strateškom partneru“, nakon što je bivši ministar finansija Milojko Spajić dopisom od 26. januara odbacio mogućnost da ih država otkupi.

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić, koja je bila ministarka ekonomije od 2016. do decembra 2020. godine, kazala je ranije Pobjedi da u ovom trenutku nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija EPCG, ukoliko nema neki plan, dogovor ili obećanje, koje bi joj omogućilo da dođe bar do 15 odsto vlasničkog udjela, po osnovu čega bi mogla uticati na poslovne odluke EPCG.

Ona je uvjerena da bi za tih deset odsto akcija u ovom trenutku bile zainteresovane kompanije iz okruženja. Rukovodilac sektora za korporativne aktivnosti Komisije za tržište kapitala Draško Malbaški je ranije našoj redakciji kazao da je poništenje sopstvenih akcija institut koji se nerijetko koristi i njegova primjena ima više pozitivnih efekata, kao što je povećanje tržišne vrijednosti akcije, zarade po akciji i dividende.

Efekti

Iz MKI, međutim, tvrde da bi poništenje ovih dionica imalo samo loše efekte.

– Imajući u vidu da je 41. Vlada za ovaj paket akcija izdvojila sredstva u ukupnom iznosu 52,86 miliona eura, to bi krajnji efekat kao otpisa osnivačkog kapitala i već izdvojenih sredstava dostigao više od 100 miliona eura. Ukoliko država otkupi ovih deset odsto akcija to ne bi značilo otpis iz osnivačkog kapitala, već povećanje vlasničkog udjela, ali i umanjenje 50 miliona sredstava iz državnog budžeta – rekli su iz MKI i konstatovali da nije jednostavno doći do idealnog strateškog partnera.

– Najbolje bi bilo da akcije kupi renomirana kompanija koja planira da vremenom proširi saradnju sa EPCG (u smislu izgradnje novih izvora električne energije) i uložićemo maksimalne napore da to i ostvarimo. Ako posmatramo širu sliku upravljanja EPCG, imajući u vidu trendove savremenog korporativnog upravljanja, eventualni predstavnik u odboru direktora bi mogao unijeti nove savremene pristupe i vještine upravljanja koje bi pozitivno uticale na poslovanje EPCG – kazali su iz MKI i poručili da novac od prodaje akcija mora biti uložen u investicione razvojne projekte. Dodaju da preliminarne procjene ukazuju da bi se akcije mogle prodati za više od 52,86 miliona eura, koliko su plaćene 2019. godine.

– Ali ne bismo špekulisali sa takvim informacijama, smatramo da je potrebno i važno da sačekamo zvanične podatke i kompletnu procjenu u kojoj će biti date sve tri opcije vrijednosti akcija i to: tržišna, fer tržišna i investiciona – rekli su iz MKI i najavili da će predstavnik Vlade na skupštini akcionara o statusu ovih akcija glasati u skladu sa usaglašenim stavom Vlade.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *