Cijene goriva u Crnoj Gori među nižima u regionu

Dodajte komentar

Cijene goriva u Crnoj Gori sada su među nižima u regionu nakon što je Vlada prije dvije sedmice snizila akcize na gorivo za 40%.

Prvi put gorivo je jeftinije u Crnoj Gori nego u Bosni i Hercegovini, i to eurodizela za oko deset centi a benzina za oko sedam centi. Eurodizel je jeftiniji samo u Sjevernoj Makedoniji, a dvije vrste benzina u Makedoniji i Srbiji. Eurodizel je najkorišćenije gorivo, jer čini oko 70 odsto potrošnje svih vrsta motornih goriva.

Donedavno su cijene goriva u BiH bile za oko 20-ak centi niže nego u Crnoj Gori, dok su u Makedoniji bile niže za oko 40 centi. Sada je dizel u Makedoniji jeftiniji za samo 19 centi, a benzin za oko deset centi.

U Hrvatskoj je dizel skuplji za 14 centi nego u Crnoj Gori, a benzin za 20 do 30 centi. Dizel je u Crnoj Gori sada jeftiniji za 14 centi nego u Srbiji, dok su cijene benzina u ovoj susjednoj zemlji niže za dva do osam centi.

Od zemalja regiona jedino je Crna Gora sprovela direktno i značajno smanjenje akciza, dok su se vlasti u Srbiji i Hrvatskoj odlučile na zamrzavanje cijena kada su one dostigle određeni nivo.

U Bosni i Hercegovini je Zastupnički dom državnog parlamenta, još početkom marta, usvojio predlog o smanjenju akciza za 15 do 20 centi po litru goriva, ali nije i Dom naroda jer je protiv glasala većina poslanika iz Republike Srpske zbog spora oko statusa Uprave za indirektno oporezivanje, pa je zakon povučen na dodatno usaglašavanje.

U Makedoniji su u martu privremeno snizili PDV na gorivo sa 18 na 10 odsto i dijelimično smanjenje akciza koje će zavisiti od kretanja cijena na berzama.

Usvajanje zakona o smanjenju akciza na gorivo kasnilo je skoro mjesec i po, zbog političke krize u Skupštini. Njime su akcize snižene za 18 do 22 centa po litru za dizel i dvije vrste benzina.

Sagovornik Vijesti iz naftnih kompanija u Crnoj Gori kazao je da bi ova sadašnja situacija u kojoj je gorivo u Crnoj Gori jeftinije nego u većini susjednih zemalja, mogla značajno povećati promet tokom ljetnje sezone i time nadoknaditi državi dio gubitaka zbog smanjenja akciza.

– Značajan broj turista koji dolazi u Crnu Goru motornim vozilima je ranije punio rezervoare u susjednim zemljama zbog nižih cijena, a sada će to raditi u Crnoj Gori – kazao je sagovornik Vijesti iz naftnih kompanija.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *