Rezerva državnog budžeta ostala skoro prazna

Dodajte komentar

Skupština je sinoć usvojila „tehnički“ rebalans budžeta, odnosno izmjene i dopune zakona o budžetu, kojima će se stvoriti pretpostavke da se od 1. juna isplate zarade u državnoj upravi, kazao je juče u parlamentu ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Rebalans je urađen nakon povećanja broja resora u izvršnoj vlasti, a za njega su glasali su poslanici nove vladajuće koalicije.

Ministar Damjanović je ukazao da je tekuća rezerva skoro potrošena, da su skrivane neizmirene obaveze, kao i da se novac iz zaduženja od 750 miliona eura koristio za finansiranje tekuće potrošnje.

„Neizmirene obaveze Fonda zdravstva iznose 65 miliona. Stavljane su pod tepih. Rezerva je planirana na 67 miliona, a sada imamo u rezervi 5,7 miliona – kad ukalkulišemo sve što je plaćeno i obaveze koje imamo. Takođe, iz zaduženja se trošio novac za tekuću potrošnju“, rekao je tokom rasprave u Skupštini.

On je kazao da će poštovati sve zakone iz decembra koji su donijetiu okviru programa „Evropa sad“, kao i da će novo zaduženje najvjerovatnije biti neophodno.

„Novi suštinski rebalans je neophodan u junu ili julu. Moramo imati depozite za sve što nas čeka u 2023. godini. Rebalans je potreban zbog rata, produženog trajanja pandemije, poremećaja u lancima snabdijevanja, neostvarivanja budžetskih prihoda po osnovu markiranja goriva, igara na sreću i zakona o porijeklu imovine. Takođe, rashodna strana je dodatno opterećena mnogim zakonima“, rekao je Damjanović.

Istakao je da javne finansije u ovoj godini čuva inflacija koja „naduvava“ državne prihode.

„Inflacija koja se lomi preko svih ranjivih kategorija pomaže državi da ima više prihoda. Vrlo su loše prognoze za jesen, jer će se tada osjećati posljedice na tržištu hrane i energenata. Neće biti lako podnijeti sve što nas čeka“, poručio je ministar finansija.

Istakao je i da su penzioneri najugroženiji, te da im povećanje penzija u ovoj godini neće biti dovoljno da izdrže inflaciju od preko 10 odsto. Za osnovne namirnice i gorivo inflacija je, kako je kazao, veća od tog procenta.

Određena potrošnja je rebalansom uvećana. Damjanović je kazao da sva povećanja – i za dodatnih 1,4 miliona za službena putovanja i 480 hiljada za gorivo – imaju racionalna objašnjenja. Kazao je i da su ostali u budžetskim okvirima, te da su zbog toga odbili sve amandmane koji su dostavljeni.

Rebalans u julu će biti potreban i zbog manjka od 40 miliona u prihodima, dok je za narednu godinu kazao da treba platiti 250 miliona duga.

Damjanović je naveo i da će u narednom obračunskom periodu najvjerovatnije smanjiti akcize za još 10 odsto, na šta imaju mogućnost po osnovu izmjena zakona o akcizama, što bi značilo, između ostalog, manju cijenu goriva za još pet, šest centi.

Na dnevni red je uvršten predlog zakona o ukidanju PDV-a na hljeb čime bi se cijena smanjila za četiri ili pet centi, te izmjene zakona o akcizama koji se odnosi na plastične ambalaže kojim su nedavno uvećane cijene mliječnih proizvoda.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *