Zašto je Ratka, kartica na rate Erste banke, drugačija od drugih?

Dodajte komentar

Da li imate period godine kad vam se troškovi, redovni i vanredni, zaređaju? Treba da zamijenite gume na automobilu, pa još i da registrujete kola i uradite servis, a sve to u pratnji rođendana i ostalih slavlja. Svjesni ste toga da se ni računi neće platiti sami. A treba i živjeti. Sve razumijemo.

Kad vam se troškovi, redovni i vanredni, zaređaju, lakše je da sve što vam treba odmah plaćate na jednu, dvije ili više mjesečnih rata.

Nekada je lakše kada sve što vam treba odmah plaćate na jednu, dvije ili više mjesečnih rata. Samo još treba provjeriti gdje i da li se uopšte sve to može platiti na rate. Ako baš ne morate, ne biste da posjećujete bezbroj veb-sajtova u potrazi za informacijama. Još manje želite gubiti vrijeme odlazeći do prodajnog objekta da biste čuli kako nije moguće plaćanje karticom na rate koju posjedujete. Srećom, sve to postaje prošlost sa Ratkom ⎼ karticom na rate Erste banke.

Jedna kartica kojom možete plaćati i na 24 mjesečne rate – SVUDA!

U svim prodajnim objektima u kojima je plaćanje „običnom“ debitnom karticom moguće možete plaćati i karticom na rate. Isto važi i za onlajn kupovinu. Uz to, i kad vam zatreba gotovina, možete je podići na bankomatu, uz otplatu na rate. Najbolje od svega – pravila važe i kad se nalazite u zemlji i kada otputujete u inostranstvo.

Uz Ratku – karticu na rate Erste banke – ne morate čak ni postavljati pitanje: „Može li na rate?“. Sve što treba je da prislonite karticu na terminal za plaćanje, a iznos će se automatski podijeliti na 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12, 18 ili 24 rate. 

Bilo da ste trgovac ili kupac, sa karticom na rate Erste banke svi su na dobitku

I ovdje stvari funkcionišu vrlo jednostavno. Trgovcu je odmah raspoloživ cjelokupan iznos trgovine, a vi ćete ga otplaćivati dio po dio, svakog 5. u mjesecu. Broj rata zavisiće od ukupnog iznosa. Sjajna stvar je što taj broj uvijek možete promijeniti, ali i što rate možete prijevremeno zatvoriti.

Možete birati da li ćete to učiniti u najbližoj filijali Erste banke ili putem servisa elektronskog bankarstva, mBanking i/ili NetBanking. Sveznalica savjetuje da odaberete drugu opciju, jer osim što za prva tri mjeseca nećete plaćati naknadu korišćenja ovih servisa ako ih ugovorite odmah, putem njih možete pratiti potrošnju i limite po ovoj i ostalim karticama i transakcionim računima. Da ne pričamo o uštedi vremena, ali i novca ako ove servise koristite za plaćanje računa i izvršavanje ostalih transakcija. Na kraju krajeva, pogledajte i uvjerite se koliko je jednostavno upravljati ratama na ovaj način.

Račun u banci i redovna mjesečna zarada sve je što vam treba da biste dobili karticu na rate

Zahtjev za otvaranje računa možete ispuniti onlajn i nakon toga poći u najbližu filijalu Erste banke samo jednom.

Čitava procedura je brza i laka. Zahtjev za otvaranje računa možete ispuniti onlajn i nakon toga poći u najbližu filijalu Erste banke samo jednom. Drugi preduslov je da imate redovnu mjesečnu zaradu kako bi vam bio odobren dozvoljeni minus.

Kao što smo rekli, potrošnju možete pratiti preko servisa elektronskog bankarstva, a svakog prvog dana u mjesecu na vašu mejl adresu stiže i izvod o potrošnji po kartici. Važno je da znate i da ćete imati ugovoren limit za potrošnju preko kartice na rate koji se obnavlja na godišnjem nivou.

Ovo naglašavamo zbog ranije pomenutog 5. u mjesecu kada se rate i mjesečna naknada korišćenja (1,50 €) automatski skidaju sa računa. Ako nemate dovoljno novca na računu, iznos će biti naplaćen iz dozvoljenog minusa. Problem može nastati ako ste i dozvoljeni minus potrošili, jer tada ulazite u nedozvoljeni minus. U tom slučaju kartica će biti blokirana do momenta izmirenja nedozvoljenog minusa.

Racionalan odnos prema novcu, pa tako i prema kartici na rate, podrazumijeva se

Račune i ostale obaveze izmirujte redovno, a najbolje bi bilo da to učinite čim primite platu.

Kaže se da je pretpostavka majka svih grešaka. Baš iz tog razloga naglasićemo još jednom važnost razvijanja i njegovanja racionalnog odnosa prema novcu i potrošnji.

Kada plaćamo na rate, još je lakše da se zanesemo i počnemo da provlačimo karticu kao da sjutra ne postoji. Do jednog momenta može nam i djelovati da sve konce držimo u svojim rukama. Zbog svega toga važna je doza opreza.

Čućete da u kupovinu namirnica nikada ne treba ići ako ste gladni. Ista logika važi i za ostale predmete naših potreba i želja, pa savjet „Napravi spisak“ ima smisla primjenjivati gotovo uvijek. Ako kupujete garderobu, nije preporučljivo da se vodite trendovima, već kupujte ono što ćete zaista nositi, i to više sezona. U slučaju da su knjige ili ploče vaša strast, ograničite kupovinu na jednu, dvije ili tri mjesečno. Svakako da ćete račune i ostale obaveze izmirivati redovno, a najbolje bi bilo da to učinite čim primite platu.

Savjeta je još pregršt, a ako vam zatrebaju, tu je naša Sveznalica. Uvijek joj možete pisati putem društvenih mreža (FacebookInstagram i Linkedin) ili kontaktirati sa nama, njenim kolegama, u najbližoj filijali ili putem kontakt centra na 19991. Podrazumijeva se da vam stojimo na raspolaganju. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *