Izjave prvog čovjeka JPMorgana podigle dionice američkih banaka

Dodajte komentar
Prvi čovjek JPMorgan Chasea Jamie Dimon

Izjave prvog čovjeka JPMorgana Džejmija Dajmona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas. Dionice JPMorgana u ponedjeljak su skočile najviše u 18 mjeseci nakon što je ovaj glavni izvršni direktor izrekao optimistične komentare o stanju ekonomije.

Dionice JPMorgana porasle su 6,2%, najviše od novembra 2020, što ga čini petom dionicom s najboljim učinkom u S&P 500 i među najvećim udjelima u porastu od 1,9% u referentnoj vrijednosti.

Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. i Citigroup Inc, porasli su najmanje 5% svaki, što je takođe doprinijelo usponu tržišta.

Bankarski KBW indeks popeo se za 4,1% zahvaljujući Dajmonovim optimističnim komentarima, povećanom predviđanju JPMorgana za neto prihod od kamata isključujući poslovanje na tržištu i njegove stabilne izglede za rashode.

Analitičar Wells Farga Majk Majo rekao je u bilješci klijentima da je najvažniji zaključak skupa u organizaciji JPMorgana taj da “recesija nije neizbježna”. Prezentacija je bila optimistična za kompaniju, a “još više za industriju”, dodao je.

Dionice banaka bile su pod velikim pritiskom ove godine zbog zabrinutosti da bi niz agresivnih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi mogao gurnuti američku ekonomiju u recesiju. Indeks KBW pao je za oko 25% otkako je početkom januara dostigao rekordnu vrijednost.

JPMorgan je najteže pogođen među najvećim bankarskim dionicama. Iako je porast od ponedjeljka pomogao izbrisati dio ovogodišnjeg pada, ovaj zajmodavac je i dalje u minusu od 21%, što ga čini najlošijim performerom među dionicama velikih banaka.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *