Ekonomija važnija od kažnjavanja Rusije

Dodajte komentar

Amerikanci sve manje podržavaju kažnjavanje Rusije zbog invazije na Ukrajinu ukoliko to škodi američkoj ekonomiji, rezultati su novog istraživanja koji ukazuju da raste nezadovoljstvo među građanima SAD zbog inflacije i drugih ekonomskih izazova.

Mada šira podrška američkim sankcijama nije pokolebana, mišljenje po pitanju davanja prioriteta sankcijama u odnosu na ekonomiju se promijenilo, pokazalo je istraživanje koje su sproveli NORC centar i agencija AP.

Sada 45 odsto odraslih Amerikanaca kaže da bi veći prioritet trebalo da ima kažnjavanje Rusije što je efikasnije moguće, dok njih 51 odsto smatra da prednost treba dati ograničavanju štete za američku ekonomiju.

U aprilu brojke su bile iste ali u prilog sankcijama protiv Rusije. U martu, ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, jasna većina – 55 procenata – takođe je dala prednost kažnjavanju Rusije.

Promjena javnog mnjenja pokazuje kako rast cijena uzima danak u američkim domaćinstvima – rast cijena goriva, namirnica i druge robe su opteretili budžete miliona ljudi – i ograničili spremnost Amerikanaca da finansijski podržavaju Ukrajinu.

To bi moglo predstavljati problem za predsjednika Džoa Bajdena, koji je prošle subote odobrio dodatnih 40 milijardi dolara za Ukrajinu, uključujući oružje i finansijsku pomoć.

Istraživanje takođe pokazuje nizak stepen povjerenje građana u njega da vlada situacijom, a agencija AP podsjeća i da je Bajdenova popularnost na najnižem nivou od kako je ušao u Bijelu kuću.

“Ubijamo sami sebe”, kazala je za AP Dženet Elis Karter, računovođa u penziji koja živi u Sinsinatiju i Ohaju. “Možemo pomagati drugim ljudima, ali prilikom pomaganja drugima moramo znati kako da pomognemo sebi. Mi to ne radimo”.

Istraživanje je pokazalo da većina odraslih podržava uvođenje sankcija Rusiji, zabranu uvoza ruske nafte i snabdijevanje Ukrajine oružjem. Međutim, smanjena je podrška slanju finansijskih sredstava direktno Ukrajini. Oko 44 odsto Amerikanaca podržava slanje finansijske pomoći, 32 odsto se protivi, a 23 odsto nema stav po tom pitanju.

“Ponekad se miješamo u stvari u koje ne bi trebalo, i to samo pogorša situaciju”, kazala je Anđelika Kristensen, 33-godišnjakinja iz Itake u Njujorku. “Sada treba da se fokusiramo na izgradnju naše ekonomije”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *