Kasalica: Nakon sezone provjeriti kako dalje

Dodajte komentar

Državna sekretarka Ministarstva finansija Mila Kasalica u intervjuu Pobjedi kazala je da jeste bila kritički nastrojena prema programu “Evropa sad”, koji je podrazumijevao primjenu desetak zakona usvojenih u okviru budžeta krajem prošle godine, ali je naglasila da je to legitimni okvir u kojem se tim ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora kretati i takvu činjenicu poštovati, kao i svaki građanin i građanka, poreski obveznik i privredno društvo u zemlji.

Od početka ste kritički nastrojeni prema projektu “Evropa sad”. Da li ćete se zalagati da se ovaj program ukine ili na neki način modifikuje?

Građanski i analitično bila sam kritična prema ishitrenosti i nefaznosti primjene usvojenih zakona. Stoga, kao državna sekretarka mogu odgovorno podijeliti da je svima, na nivou svake mikro egzistencije i svakog privrednog tima, zadatak da podržimo realizaciju što uspješnije turističke sezone. Potom, na jesen, uz konkretne uporedive podatke, treba provjeriti kako dalje i kako biti od koristi onim privrednicima na sjeveru čiji potencijal da iznesu uvećane zarade, mada uz umanjene obaveze za doprinose, nije analiziran prilikom promocije novih reformskih rješenja dvojca ranijih ministara. Uz svakodnevnu dopunsku obavezu neumanjenog makroekonomskog opreza, jer živimo i radimo u visoko složenim okolnostima globalne ekonomije, koja se ne može tako jednostavno smiriti nakon cjenovnih nepredvidivosti na gore i ratnog okruženja sa sjeveroistoka Evrope.

Kakva je održivost javnih finansija kada je riječ o ovom programu?

Održivost javnih finansija zemlje zavisi od svih nas pojedinačno, a potom od nivoa odgovornosti svih nadležnih institucija da usvojene zakone primijenimo na održiv i koristan način. Ako crnogorski turistički poslenici iznesu ljetnju turističku sezonu slijedeći kvalitetne najave dolazaka, možda na jesen budemo imali održiv prostor da razvojno promišljamo rebalans i pripremu budžeta za narednu godinu.

U Vladi Zdravka Krivokapića bili ste na istoj poziciji nepunih pola godine. Zbog čega smatrate da prethodnom rukovodstvu Ministarstva finansija nije odgovaralo da se zadržite na mjestu državne sekretarke?

Odgovorno i bez kajanja, a uz entuzijazam oko reformi, pridružila sam se timu bivšeg ministra finansija Milojka Spajića na osnovu konstruktivnog intervjua i razgovora o ključnim ekonomskim temama. Svaki ministar ima pravo da bira članove i članice svog tima. Gospodin Spajić je samostalno izabrao da sarađujemo, a zašto je promijenio mišljenje, bez razmjene argumenata, javno nije podijelio razloge.

Kakva su Vaša očekivanja sada kada ste ponovo imenovani na istu funkciju?

“Glavu gore” svima nama, koji smo se pridružili timovima ministara, a koji smo ostali vjerni profesiji i znanju, bez obzira na političke provenijencije bilo kog člana il članice Vlade, a koji su namjerni da budu posvećeni uvezivanju i uvećanju kvaliteta javne usluge, s ciljem da se u narednih godinu dana iznesu kompleksne agende “čišćenja i sređivanja” iz vizije ministra finansija ili diplomatski “optimizacije i unapređenja”. Hoće li biti veoma naporno – i gore od toga. Da li smo namjerni, van nekvalitetnih kombinatorika, koje podsjećaju na nemilosrdnosti neprincipijelnog iz prethodne godine oko ljudskih resursa, a koje već djelimično limitiraju reformske agende održivih javnih politika, to je pitanje na koje institucionalno svakodnevno treba odgovarati nesmanjenim jačanjem timova, koji mogu ispuniti zadatke postavljene pred 43. Vladu Crne Gore. Očekujem da nas sve, unutar timova, prati skromnost i efikasnost u mjeri održivog, a dodatno očekujem smanjenje tviter-javnih politika. To je socijalna mreža koja je sredstvo koje treba da koristi pristupu javnosti, a nije javna politika sama po sebi.

Smatrate li da je prošlogodišnje spajanje Uprave za imovinu i Uprave za nekretnine bilo efikasno te da li je tačno da će ove institucije ponovo biti odvojene?

Planovi institucionalnih reformi o organizaciji državnih organa i resornih uprava biće pravovremeno i transparentno podijeljeni sa javnošću u Crnoj Gori. Iako su uprave spojene prije mog pridruživanja timu ministra Spajića, punim kapacitetom sam bila podrška inovativnim rješenjima koje je u tom inicijalnom periodu planirao da radi. Takvo glomazno rješenje u organizaciji je bilo potrebno, imajući u vidu netransparentnost rada ključnih profila prethodnih uprava, koji su iza sebe ostavili duboke sistemske i administrativne nestabilnosti, a vjerovatno i nepravilnosti. Međutim, tim ranijeg resornog ministarstva, kao ni tim uprave, reformski nije iskoračio iz decenijske netransparentnosti. Sve u svemu, Vlada Crne Gore treba objektivno da sagleda situaciju i donese kvalitetne razvojne odluke, koje ne bi smjele da budu javno obrađivane kao politički “posjedi”. Kao državna sekretarka obavezna sam da duboko poštujem odgovornosti koje nosi politička elita u zemlji, ali unutar institucija ne trebaju da se nastavljaju prakse političkih profila koji niti žele, niti umiju, niti imaju namjeru da odgovorno odrade prihvaćene ozbiljne obaveze.

Ranije ste javno ukazivali da nema prostora da advokati imaju poseban tretman kada je riječ o fiskalizaciji. U kojoj su fazi pregovori sa advokatima?

U sistemu elektronske fiskalizacije je skoro 200 advokata, zajedničkih kancelarija i ortačkih društava od ukupnog broja od skoro hiljadu. Skoro trećina advokatske profesije ne treba značajna ulaganja, jer su prijavljeni na dohodak samostalnih djelatnosti, osim da se uključe u SEP sistem – besplatni portal dostupan na veb stranici Uprave prihoda i carina, s ciljem ispunjavanja obaveze oko evidencije prometa. Međutim, promet preko 30 hiljada eura obavezuje da se obveznik registruje, što je za advokate sa prometima većim od zakonskog limita odrađeno godinama unazad. Fiskalizacija u tom dijelu ništa nije promijenila u postavkama praćenja obaveza oko poreza na dodatu vrijednost. Priprema se uputstvo koje će potpunije približiti obaveze registrovanja prometa u realnom vremenu sa svim specifičnostima koje prate rad advokata, odnosno njihovo poslovanje u pružanju visokosofisticirane usluge, saglasno zakonskom okviru odredbi PDV-a. Ministri finansija i pravde, uz punu podršku premijera, odgovorno slijede princip vladavine prava, kojim se na poreske obveznike u Crnoj Gori jednoobrazno i neselektivno primjenjuju zakoni u zemlji. Stoga, ove godine je plan da se zajedničkim radom institucija, uz preostale nosioce advokatskih licenci, uključe i nosioci licenci sudskih tumača i sudskih vještaka, a potom da se dodatnim uvezanim naporima poreski obuhvat širi prema izdavaocima plažnog mobilijara i stambenih jedinica, a u posljednjem kvartalu i prema djelatnostima koje su i dalje van poreskog obuhvata, kao što su auto-mehaničarske radnje, prodavci na pijacama i slično. Zadatak svakog poreskog obveznika je da poštuje sistemske postavke, koje služe građanima i građankama i privrednim subjektima, a onda se može odgovorno promišljati održivost kao ključna determinanta crnogorske ekonomije.

Sudski spor

Kasalica je, nakon što je prošlog ljeta smijenjena sa mjesta državne sekretarke odlukom bivšeg ministra Spajića, pokrenula sudski postupak.

U septembru prethodne godine, kao građanka Crne Gore, Upravnom sudu predala sam tužbu za poništenje Rješenja o razrješenju sa pozicije državne sekretarke od 30. jula 2021. godine. Uz dužno poštovanje i uz strpljenje, obavezna sam da ne prejudiciram odluke nadležne sudske institucije.

Fiskalizacija

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je, kako je navela Kasalica, upornim radom IT timova Ministarstva i Uprave prihoda i carina, kao i najcjelovitijom saradnjom sa najširim krugom privrednih društava, tokom prethodne godine postao kvalitetno-primijenjeno zakonsko rješenje, koje treba dalje unapređivati kontinuiranim širenjem poreskog obuhvata.

U sistemu elektronske fiskalizacije prijavljeno je skoro 28 hiljada poreskih obveznika, uz 36 hiljada poslovnih jedinica sa 42 hiljade ENU-uređaja. Dnevno ga opslužuje 58 hiljada operatera. Crnogorska IT zajednica sa 259 proizvođača softvera uz 311 softverskih rješenja čini ukupnu infrastrukturu fiskalizacije – kazala je Kasalica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *