Đurović: Ako želiš promjenu, budi promjena

Dodajte komentar

Izvjesno je da u hotelijerstvu prije deset godina i danas ima velikih pomaka na nivou kvaliteta usluge, unaprjeđenja jezičkih znanja, poručuje generalna menadžerka hotela Ramada Podgorica Ivana Đurović. No, ostaje, kako smatra naša sagovornica, da se malo ozbiljnije poradi na profilisanju i autentičnosti pružanja usluge u Crnoj Gori.

„Lokalna i regionalna saradnja, snažnije korišćenje formalnih i neformalnih kanala komunikacije u boljem i valjanijem profilisanju kako ponude na nivou države, jednako i na nivou regiona.

Dobar primjer takve saradnje je profilisanje zemalja Centralne Evrope koja svaka za sebe ima autentičnu ponudu koja se diversifikuje, ali kao region imaju autentičan izraz – proizvod koji nalazi interesovanje kod gostiju iz svijeta.

Dakle, želim da Crna Gora snažnije predstavi svoju autentičnu turističku ponudu, a da region globalno bude prepoznatljiv kao konkurentan i jedinstven, jer on to jeste“, kaže Đurović za portal Dnevno.me.

Govoreći o strategiji poslovanja hotela Ramada Podgorica koji je dio Wyndham grupacije koja pripada jednom od vodećih svjetskih hotelskih lanaca, Đurović na prvom mjestu ističe timski rad, bez kojeg je, napominje, nezamisliv kvalitetan rad.

„A to se odnosi na svaki segment funkcionisanja hotela, pa mogu kazati slobodno da timski rad praktikujemo 24/7“, kaže Đurović i napominje da je „svako od nas ponaosob iz tima lice hotela Ramada Podgorica“.

„Držim da je lični primjer najbolji motiv na svim nivoima, ako hoćeš promjenu, budi promjena“, poruka je naša sagovornice.

Portal Dnevno.me: Na nedavnoj dodjeli prestiže nagrade za Naj menadžerku u oblasti korporativnog upravljanja u organizaciji Asocijacije menadžera Crne Gore poručili ste da žensko liderstvo nije samo slovo na papiru, to je, kako ste kazali, način da se društvo mijenja. Na tom putu promjena, šta markirate kao najveće prepreke sa kojima se suočavaju pripadnice nježnijeg pola u našoj zemlji, te šta je konkretno za Vas bio (možda i ostao) najveći izazov?

Đurović: Zadovoljstvo je kada vas struka prepozna, posebno ugledni menadžeri čiji rad cijenim i kaže da vještine, način rada koje primjenjujete struka prepoznaje i valorizuje. Biti žena u poslovnom svijetu danas, ne samo kod nas već i šire, donosi poseban način upravljanja vremenom, kreativan način komunikacije na svim nivoima, te potrebu da se odluke donose na asertivan, dugoročan i efektan način.

Kako bi se sve to realizovalo, u društvu koje baštini s jedne strane tradicionalan, a s druge strane savremen način percepcije i uloge žene u poslovnom svijetu nemoguće je a ne registrovati neke predrasude. U svom mikro okruženju žene su one koje iniciraju promjene, unose novine, kreativnost, prirodno pregovaraju i pojašnjavaju razloge i motive da se život mijenja, unaprijeđuje.

Savremene žene kao i njihove pretkinje imaju potrebu da uče, usavršavaju se, unaprijeđuju svoja znanja i vještine. Upravo sve to navedeno, shodno kontekstu u kojem se krećemo može biti prepreka, jednako kao i mogućnost.

Stoga držim i sigurna sam da snažnije učešće žena na svim nivoima odlučivanja nije samo mrtvo slovo na papiru već jasan signal da se nešto mijenja i da idemo naprijed, malim ali snažnim koracima.

Portal Dnevno.me: Šta je mjera uspjeha za Ivanu Đurović?

Đurović: Ovo je pitanje koje prožima više nivoa, jer zalazi u puno sfera. Biti živa i zdrava, živjeti u skladnom porodičnom, poslovnom, društvenom okruženju, biti okružena inventivnim, kreativnim ljudima sa kojima zajedno može da se korača naprijed u pomjeranju granica ka dobrim ishodima. Početi dan sa osmijehom, jer, eto prilike da se nauči nešto novo i kreira nova vrijednost.

Portal Dnevno.me: Na koji uspjeh ste najviše ponosni?

Đurović: Majka sam i to je tiha, unutrašnja radost. Povjerenje koje mi je dato da budem na odgovornom mjestu i mjestu upravljanja timom od 57 ljudi, na mjestu generalne menadžerke hotela Ramada Podgorica koja posluje u okviru Savana sistema u Crnoj Gori zasigurno jeste motiv i razlog da budem zadovoljna jednako kao i odgovorna. Držim da je još uvijek rano da posebno naglašavam neke od poslovnih uspjeha, pitajte me za narednih pet godina. Moguće je da ću tada imati bolji odgovor.

Portal Dnevno.me: Hotel Ramada je među prvima u Podgorici krenuo sa pružanjem usluga iz kongresnog turizma i vremenom postao prepoznatljivo mjesto na kojem se uprličene brojne konferencije, seminari, team building kao i ostala poslovna dešavanja po najvećim evropskim standardima…Šta je bilo presudno za lidersku poziciju na hotelskom tržištu Crne Gore, te kojim principima se vodite u tržišnoj utakmici?

Đurović: Prvi smo franšizni hotel otvoren u Podgorici, čime smo obavezani da stalno radimo na unaprijeđenju i kvalitetu usluga.

Banketno – kongresni segment je brend hotela i ono po čemu smo prepoznatljivi. Šest sala koje mogu primiti od 10-300 ljudi, sa dnevnom svjetlošću, prirodnom ventilacijom, savršeno pripremljenom hranom, fantastičnom uslugom prepoznati su od strane klijenata i razlog su i motiv dugoročne saradnje.

Drago nam je da broj kvalitetnih hotela u Podgorici raste. Uvijek je u poslovanju važno da imate snažan podsticaj i mogućnost komparacije.

To samo može biti snažan podstrek za unaprijeđenje kvaliteta usluge, koje klijent prepoznaje i razlog zbog kojeg se grade dugoročni poslovni odnosi, koji kako rekoste donose prepoznatljivo pozicioniranje na hotelskom tržištu Crne Gore.

Podijeliću jedan zanimljiv detalj. Hotel smo koji je prije nekoliko godina ugostio Orhana Pamuka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost čime smo dobili snažan impuls za bolji i kvalitetniji rad.

Portal Dnevno.me: Nerijetko se čuje, u prvom redu, od turističkih poslenika da u Crnoj Gori nije lako pronaći dobre ugostiteljske radnike. Da li hotel Ramada Podgorica ima takvih problema i koji su to ključni kriterijumi kojima se voditi pri izboru zaposlenih i građenju tima?

Đurović: Potpuno ste u pravu. Vjerujem da neću kazati nešto posebno novo, već samo konstatovati nedostatak kvalifikovanih ugostiteljskih radnika upravo zbog otvaranja i mogućnosti koje regionalno tržište pruža. To je izazov sa kojim se srećemo na dnevnom nivou. Asertivna komunikacija, saradnja između timova, timski rad, kvalitet i prepoznavanje rada, kontinuirano usavršavanje i rad na osnaživanju znanja i vještina, samo su neki od parametara kojima se vodimo prilikom odabira i izgradnje timova u hotelu Ramada Podgorica.

Portal Dnevno.me: Ističete važnost timskog rada kako jedne od najvažnijih karika u procesu uspješnog rada i u konačnom- zadovoljnog radnika kao žilu kucavicu. U najkraćem, ako su zaposleni duša hotela, ko je lice hotela Ramada Podgorica?

Đurović: Kvalitetan rad u hotelu nije moguć ukoliko timski rad, koji se toliko pominje, nije funkcionalan, te ukoliko razmjena pravovremenih informacija i saradnja među timovima ne funkcioniše na perfektan način. To se odnosi na svaki segment funkcionisanja hotela, pa mogu kazati slobodno da timski rad praktikujemo 24/7.

Kako bi tim funkcionisao kvalitetno, preduslov je da čovjek dolazi zadovoljan na posao i da ima perfektnu komunikaciju sa kolegama kako bi rezultat bio uspjeh, do kojeg se došlo zajednički.

Stoga, za naše goste i poslovne partnere svako od nas ponaosob iz tima jeste lice hotela Ramada Podgorica.

Portal Dnevno.me: Energija, želja za promjenama, napretkom ključni su u svakom poslu, i nadasve biti dio kolektiva u kojem postoji zdrava konkurencija. Budući da ste na čelu tima koji broji blizu 50 zaposlenih kako sve izbalansirati, i ne manje važno kako motivisati zaposlenog?

Đurović: Ako hoćeš promjenu, budi promjena je moto koji mene pokreće. Riječ je o odgovornosti da ukoliko postoji unutrašnji glas koji gura naprijed, prva adresa je lična i to je prvo mjesto manje korekcije odakle se kreće. U profesionalnom smislu to znači da se stalno uči, usavršava, radi na usvajanju novih znanja, kompetencija.

Ukoliko se to postavi kao vrijednost kojoj tim stremi onda možemo govoriti o valjanom motivatoru, pokretaču i generatoru promjena u okviru tima. Sarađivati sa 50 ljudi i više znači kontinuiranu komunikaciju sa kolegama. Zasigurno je uvijek dinamično, živo, aktivno. Držim da je lični primjer najbolji motiv na svim nivoima, pa još jednom ponavljam ako hoćeš promjenu, budi promjena.

Ponekad od kolega čujem da u poslu unosim njegujuću energiju majke, jer sa punom pažnjom čujem zaposlene a ponekad budem jasna jer tim kao i porodica prolazi različite dinamike, a ključ dobre komunikacije je otvorenost, spremnost za saradnju i uzajamna podrška.

Portal Dnevno.me: Koliko je teško danas graditi autentičnu ponudu hotela, kredibilitet kod gostiju, te ko je sve uključen u proces brendiranja?

Đurović: Postpandemijeski period je i u hotelijerstvu donio niz promjena koje se odnose na nove vrijednosti koje gosti i klijenti prepoznaju da su od primarnog značaja u razmatranju i odabiru mjesta za smještaj. Prije nekoliko godina set vrijednosti koje su opredjeljivale gosta za odabir hotela su bile blizina centru grada, i niz servisa i usluga koje bi bile dodata vrijednost za ugodan boravak.

U ovom momentu vrijednosti koje opredjeljuju gosta za odabir ponude su higijena, mobilnost, fleksibilnost i otvorenost za saradnju, kao i nivo i kvalitet usluge koje gost dijeli digitalnim putem sa drugim, potencijalnim gostima.

Riječ je o reputaciji i prepoznatljivosti koje jedino mogu donijeti kvalitet više i dati potrebnu autentičnost. Kvalitet pružene usluge, promptnost i spremnost da se odgovori na upit, na kreativan način uz osmijeh je autentičnost koja čini kvalitet više jednog gradskog, banketno konferencijskog hotela koji je dio globalnog lanca Wyndham hotelske grupacije.

Proces brendiranja se radi pažljivo, kontinuirano, dugoročno a tim zadužen za marketing i odnose sa javnostima se dnevno bavi ovom temom.

Portal Dnevno.me: Ako je jedno od nepisanih pravila u ugostiteljstvu da ponudu nikada ne treba generalizovati, tim hotela Ramada Podgorica, to čini se vrlo dobro zna. U prilog toj konstataciji svjedoči i Brigitte bar, posebni kutak kojim je hotel Ramada obogatio svoju ponudu. Koliko je ta novina naišla na interesovanje građana Podgorice, da li ste zadovoljni? Možete li najaviti još neku novinu u poslovanju hotela Ramada?

Đurović: Brigitte bar je dio projekta i odgovor na krizni momenat u kojem smo se našli 2020. To je fina tačka preokreta kada izazov transformišete u priliku. Ovim novim, urbanim, posebnim kutkom osvježili smo ponudu hotela, i krenuli sa utemeljivanjem novina i noviteta u hotelu.

Svojim ambijentom, koji je posvećen divi iz sredine prošlog vijeka Brigitte Bardot, koja je bila hrabra, smjela i pokrenula žensko oslobađanje, Brigitte bar je donio notu urbane kulture zajednici u kojoj se nalazi hotel.

Podsjećam da je ambijent obogaćen umjetničkim radovima našeg poznatog slikara Romana Đuranovića, a vaše čitaoce pozivam da prilikom posjete pogledaju Romanovu interepretaciju Brigitte koja se nalazi u holu hotela. Interesovanje gostiju i stanovnika Podgorice, posebno iz neposrednog susjedstva je u stalnom porastu.

Vjerujemo da se može povezati sa prijatnim ambijentom, kvalitetnom ponudom hrane i pića, a posebno po kvalitetu profesionalne usluge koju pružaju kolege. Uvijek imamo razvojne projekte, o kojima je još uvijek rano govoriti, ali ćemo u doglednom vremenu podijeliti tu informaciju sa vama.

Portal Dnevno.me: U kojoj mjeri se hotelijerstvo oporavilo od posljedica pandemije koronavirusa kojima je, očekivano, bilo znatno pogođeno, te kakva su očekivanja od predstojeće ljetnje sezone?

Đurović: O proteklom periodu neću posebno govoriti, jer se mnogo o tome govorilo u svim medijskim sredstvima. Ponoviću da je za hotelijerstvo protekli pandemijski period bio složen i izazovan. Iskoristili smo taj period da radimo na kvalitetu ponude, usavršavanju usluge i adaptaciji postojećih resursa.

I ove godine imamo izazove globalnog karaktera koji utiču na kvalitet poslovanja, pa inventivnost, fleksibilnost i saradnja sa novim i originalnim tržištima može donijeti prijeko potrebni rezultat.

Shodno bukiranju gostiju, najavama poslovnih partnera, otvaranjem saradnje sa novim tržištima i avio prevoznicima postoje jasne indicije da ćemo imati uspješnu sezonu.

Ostaje izazov sa koji se srijećemo na dnevnom nivou, a odnosi na cijene goriva ali i stalni porast svih cijena hrane, pića i ostalih energenata koji će biti direktno povezani sa poslovnim rezultatima koji se (ne)mogu postići.

Portal Dnevno.me: Hotel Ramada Podgorica u vlasništvu je društveno odgovorne kompanije Savana Holding sa izgrađenim renomeom u evropskim okvirima u sferi svog poslovanja. Koliko je sam hotel uključen u društveno odgovorne aktivnosti i koje biste izdvojili u posljednje vrijeme?

Đurović: Hotel Ramada Podgorica pripada Savana sistemu koji posluje u Crnoj Gori. Švedska smo kompanija i primjer smo dobre prakse i načina poslovanja. Imamo ugled stečen dugogodišnjim radom, poslovanjem i kvalitetom pružene usluge koji je prepoznat u evropskom kontekstu.

Na nivou Savana sistema u Crnoj Gori, a hotel Ramada Podgorica je dio, posebnu pažnju posvećujemo društveno odgovornom radu, posebno saradnji sa zajednicom u kojoj poslujemo.

Prepoznatljivi smo po tome što podržavamo projekte koji dotiču teme: kulture, obrazovanja i zdravih stilova života-sporta. I ove godine smo sarađivali i podržali Regionalnu uniju teatara – RUTA koju naše Gradsko pozorište realizuje u saradnji sa pozorištima iz regiona.

Sarađujemo i podržavamo Vaterpolo savez Crne Gore već nekoliko godina, i vjerujemo da su ovo sjajni mladi ljudi koji svojim posvećenim radom čine našu zemlju prepoznatljivom. Prije nekoliko godina smo pomogli obnovu i adaptaciju učionica u osnovnoj školi „Milorad Musa Burzan“ koja se nalazi u našoj zajednici, a koju smo investitor i vlasnik našeg sistema i ja pohađali. Taj poduhvat je bio prepoznat od strane prve crnogorske Fondacije za aktivno građanstvo-FAKT i dobili smo prestižnu nagradu za filantropiju “Iskra”.

Portal Dnevno.me: Prema Vašem mišljenju, a na osnovu dugogodišnjeg iskustava u hotelijerstvu, na čemu hoteli u Crnoj Gori, pa i Balkanu moraju još da rade?

Đurović: Kao u svakom segmentu života, uvijek postoji prostor za usavršavanje i unaprijeđenje. Kada poredim hotelijerstvo prije deset godina i danas, izvjesno je da ima velikih pomaka na nivou kvaliteta usluge, unaprijeđenja jezičkih znanja. No, ostaje da se malo ozbiljnije poradi na profilisanju i autentičnosti pružanja usluge u Crnoj Gori.

To je ona fina nijansa u komunikaciji koja zadržava autentičnost mentaliteta juga, centra i sjevera Crne Gore sa unaprijeđenim vještinama i poznavanjem stranih jezika do stepena fluentnosti. Stabilnost, podrška i razumijevanje institucija i sistema u Crnoj Gori da se kroz međusektorsku saradnju jedino mogu stvoriti uslovi za kvalitetan rad i turistički proizvod koji će biti konkurentan na zahtjevnom tržištu kakvo jeste danas.

Lokalna i regionalna saradnja, snažnije korišćenje formalnih i neformalnih kanala komunikacije u boljem i valjanijem profilisanju kako ponude na nivou države, jednako i na nivou regiona. Dobar primjer takve saradnje je profilisanje zemalja Centralne Evrope koja svaka za sebe ima autentičnu ponudu koja se diversifikuje, ali kao region imaju autentičan izraz-proizvod koji nalazi interesovanje kod gostiju iz svijeta.

Dakle, želim da Crna Gora snažnije predstavi svoju autentičnu turističku ponudu, a da region globalno bude prepoznatljiv kao konkurentan i jedinstven, jer on to jeste.

Izvor: Dnevno.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *