Elektronska trgovina u službi trgovaca i potrošača

Dodajte komentar

Rast elektronske trgovine dolaskom pandemije bio je neminovnost koja je zauvjek promijenila mapu poslovanja. Dok su jedni ovu promenu dočekali spremni i raširenih ruku, drugima je bilo potrebno vrijeme da prilagode svoj poslovni model i zakorače u digitalizovani svet novih mogućnosti.

Vrijednost i mogućnosti koje elektronska trgovina donosi i trgovcima i samim potrošačima su velike, a uz njen rast, raste i čitava ekonomija i vodi zajednicu naprijed.

Njen doseg daleko je veći od dosega koji klasična trgovina ima, jer uz pristup internetu, potrošaču su na raspolaganju apsolutno sve trgovine ovog svijeta. S druge strane, imamo male trgovce koji možda nemaju resurse i dobru lokaciju da bi se pojavili u fizičkoj radnji, te im je web shop jedina varijanta, pa tako i oni imaju mogućnost da postanu deo globalnog tržišta. Njihovi operativni troškovi su stoga u startu manji, što im ostavlja mogućnost da unaprijede poslovanje u nekom drugom segmentu, poboljšaju uslugu ili prošire asortiman.

Sa strane potrošača, mogućnost pretrage i kupovine iz udobnosti svog doma u bilo koje vreme jedno je od najpraktičnijih rješenja kada je kupovina u pitanju. Osim evidentne uštede vremena i pomenute širine izbora, potrošač ima priliku i da na brz način uporedi cijene istog proizvoda na više mjesta u svega par klikova, kao i da pročita komentare i utiske prethodnih kupaca, te na taj način dobije širu sliku i najpovoljniju opciju istovremeno.

Onlajn kupovina štiti potrošače i pruža im sigurnost zahvaljujući elektronskom tragu koji ostaje nakon svake kupovine, te oni uživaju sva prava i garancije da će im refundacija sredstava ili zamena robe biti izvršena iz bilo kog razloga – neodgovarajući proizvod, neodgovarajuća veličina, ili jednostavno jer se kupac predomislio.

Osim edukacije korisnika u smjeru sigurnog praktikovanja onlajn kupovine, važno je i dati podsticaj lokalnim trgovcima i omogućiti im da se izbore za svoj dio prihoda koji ovaj vid trgovine uvećava iz godine u godinu. A da bi nagradila i podstakla svoje korisnike da iskoriste prednosti koje ovaj način plaćanja pruža, kompanija Mastercard pokrenula je kampanju u okviru koje će svi Mastercard korisnici biti nagrađeni keš-bekom, odnosno povraćajem sredstava od 5 eura na 1 euro potrošenih kod domaćih internet trgovaca u periodu do 31. maja 2022. godine. Da bi ostvarili prava na povraćaj, korisnici treba da izvrše minimalno tri onlajn plaćanja svojom Mastercard karticom zbirne vrijednosti od najmanje 1 evro, a sredstva automatski dobijaju nazad na račun povezan sa svojom Mastercard karticom.

Većina potrošača danas je već stekla naviku da neke uobičajene kupovine brzo i jednostavno obavi sa svog računara ili mobilnog telefona u pokretu. Savremene tehnologije donele su budućnost plaćanja i samog poslovanja brže nego što se očekivalo i zato je neophodno da trgovci usvoje nove modele i mogućnosti koje oni pružaju, te da svom kupcu ponude izbor koji već očekuju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *