Rosnjeft: Šreder napušta naš nadzorni odbor

Dodajte komentar

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva Rosnjefta, saopšteno je juče iz te kompanije, nakon mjeseci kontroverzi zbog njegovih bliskih veza s Kremljem i ruskim kompanijama.

Šreder – koji se našao pod rastućim međunarodnim pritiskom otkad je Moskva pokrenula invaziju Ukrajine u februraru – rekao je da je za njega nemoguće da produži svoj mandat u odboru, saopšteno je iz Rosnjefta, ali bez više detalja.

Njemački parlament Bundestag ukinuo je dio povlastica koje Gerhard Šreder uživa kao bivši kancelar, javili su njemački mediji nakon što je i Evropski parlament pozvao na sankcije protiv bivšeg šefa njemačke vlade.

Članovi Odbora za budžet njemačkog parlamenta ukinuli su finansiranje njegove kancelarije s osobljem na koje ima pravo kao bivši kancelar.

Šreder, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. godine. Nakon što je napustio tu poziciju, počeo je da radi za ruske energetske divove Gazprom i Rosnjeft. Takođe drži čelne pozicije u gasovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 koji spajaju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *