Preraspoređuju 2,5 milijarde eura, na naplatu stigli Abu Dabi fond i manjak u opštinskim kasama

Dodajte komentar

Budžetski priohodi procijenjeni od 2.496 milijardi eura treba da budu preraspoređeni u okviru pet segmenata, stoji u predlogu zakona koji je Vlada juče izglasala na sjednici kojom je predsjedavao premijer Dritan Abazović.

Usvojenim predlozima zakona o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, urađenih zbog tehničkih usaglašavanja, rezultirala prerasporedom primitaka, tako što je za tekući budžet sada opredijeljeno 1,022 milijarde eura, a za rezerve i dalje 67,44 miliona. Novi iznos za budžet državnih fondova iznosi 834,95 miliona eura, kapitalni budžet je ne promijenjen sa 242,43 miliona, a za transakcije finansiranja izdataka namijenjeno je 328,97 miliona eura.

“U odnosu na važeći Zakon, izdaci Tekućeg budžeta uvećani su za 161.193,8 eura, Budžet državnih fonda veći je za 150.000 eura, Transakcije finansiranja niže su 250.760 eura, dok su Rezerve i Kapitalni budžet nepromijenjeni, tako da su ukupni izdaci budžeta neznatno uvećani za ukupno 60.431,40 eura. Predlog zakon biće upućen Skupštini Crne Gore radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade”, navedeno je u zaključku sa sjednice.

Najavljene isplate zakašnjelih obaveza iz ADMAS

U informaciji o sredstvima i rezultatima projekta Abu Dabi Fonda razvoj poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), ocijenjeno je da su cijeli postupak pratile brojne kontroverze i odstupanja od uobičajenih procedura odobravanja i kolateralizacije kreditne podrške. Kako su istakli, rezultat je bio da značajan dio sredstava plasiranih preko Ministarstva poljoprivrede nije uredno stizao do krajnjih korisnika, zbog čega se sada vode postupci prinudne naplate.

“Ukupan iznos dospjelih neizmirenih anuiteta je 2.853.875,93 dolara. Tim povodom, Vlada je, uvažavajući međunarodnu reputaciju Crne Gore i realni rizik da – usljed neplaćanja dospjelih obaveza – davalac zajma zatraži jednokratno plaćanje ukupnog duga od oko 24 miliona eura, donijela zaključke kojima se obavezuje Ministarstvo finansija da izvrši plaćanje dospjelih obaveza”, odlučeno je na sjednici Vlade.

Za opštine 2,67 miliona

Za naknadu sredstava koje su opštine izgubile zbog manjih prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica – kao posljedica primjene programa “Evropa sad” od 1. januara – te Egalizacionog fonda, Vlada je ukupno opredijelila 2,67 miliona eura.

“U cilju nadomještanja razlike u ostvarenju prihoda uslovljene izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Ministarstvo finansija je zaduženo da za ovu svrhu uplati lokalnim samoupravama ukupno 2.674.236,02 eura iz Tekuće budžetske rezerve”, stoji u informaciji iz Vlade.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *