Moody's: Kreditni rejting Ukrajine snižen na Caa3 uz negativne izglede

Dodajte komentar

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.

„I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne finansijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane za likvidnost, posljedični znatan skok državnog duga vjerovatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku“, navela je ta agencija.

Moody's, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne zbog neizvjenosti oko daljneg razvoja rata i s tim pvoezanih kreditnih implikacija.

Čelnici grupe najrazvijenih ekonomija G7 dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 miliajrdi dolara, a obećali su joj dovoljno novca kako bi mogla da održava funkcionisanje svoje uništene privrede sve dok se bori protiv ruske invazije.

Moody's sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo duže nego što je početno pretpostavio, te prognozila da će u ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 odsto.

Početak oporavka ekonomije Moody's očekuje u 2023, ali prognozira i da će ruska invazija nanijeti trajnu štetu ukrjainskom BDP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *