Da li “stalni sezonac” može da riješi problem zapošljavanja u turizmu

Zavod za zapošljavanje Crne Gore podržaće stalne sezonce, a to su lica koja bi radila šest mjeseci u Crnoj Gori i potom obavezno još jednu sezonu, rečeno je u emisiji “Okvir” na TVCG.

Tema emisije bila je zašto Crna Gora kuburi sa sezonskim radnicima u turizmu, te bakšiš, o inicijativi o posebnom naplaćivanju usluge i šta to nudi Hrvatska pa je privlačnija za radnu snagu.

Radulović: Radnici sa sigurnim poslom idu na bolovanje

Žarko Radulović, suvlasnik Hotelske grupe “Montenegro stars”, kazao je da prijemom u stalni radni odnos firma dobija od dobrog radnika problematičnog, te da kada radnici imaju siguran posao odu na bolovanje.

“Ti koji imaju stvarno zdravstveni problem – to se vidi, ali ima i onih koji ga nemaju. Od sigurnog dobrog radnika koji se borio da ostane u firmi, dobijamo radnika koji nije više tako aktivan. Pitam se kako doktori koji olako daju bolovanje nisu procesuirani”, istakao je Radulović.

Kazao je da su studenti jako vrijedni, ali da već od početka septembra fali radnika, jer se oni vraćaju svojim obavezama na fakultetu.

Istakao je da su sobaricama plate sigurno 450 eura, ali imaju i više, da imaju prekovremeni rad i rad praznicima, ali i bakšiš koji nije mali.

Danijela Papić iz Zavoda za zapošljavanje je istakla da je utvrđeni broj radnih dozvola za strance su 20.454, a izdvojeno je 500 radnih dozvola koje se mogu dodatno rasporediti za sve radne pozicije, te da broj dozvola samo za turizam nisu predvidjeli.

Marković: Nema strategije razvoja ljudskih resursa

Sanja Marković iz Privredne komore je kazala da sve počinje od škola i upisne politike, a završava tržištem rada.

“Naša strategija razvoja ljudskih resursa je trajala do 2014. godine. Tu smo predvidjeli koliko će nam trebati radnika za rad u turizmu, a sada nemamo taj dokument kojim ćemo se rukovoditi”, istakla je ona.

Povodom dobrih ponuda i plata u Hrvatskoj i odlaska mladih da rade u tu državu, Radulović je istakao da se i u Budvi može zaraditi toliko.

“Ja vam tvrdim: svaki prekovremeni sat je sigurno isplaćen i to kod većine poslodavaca. Ako sobarica ima 650 eura platu, bakšiša 200 eura, neka ima plaćen stan i tri obroka, ona svaki mjesec može 750 eura do 800 eura da stavi sa strane, što znači da i u Budvi može da se zaradi i nešto novca sačuva”, istakao je on.

Kazao je da je on zbog “Evrope sad” morao da ide sebi na štetu zbog plata recepcionera i čistača javnih površina.

“Oni su imali istu platu, što nije fer. Ja sam to korigovao na moju štetu, pa sam trošio na platu više novca kako bi se napravila razlika”, istakao je.

Predlozi za moguće rješenje

Marković je istakla da je jedan od velikih aktivnosti koja ima izgleda da zaživi kod nas jeste stalni sezonac.

“Ova kategorija omogućava našim ljudima da se zaposle i rade šest mjeseci u nekom od hotela kod tog poslodavca, a narednih šest mjeseci ne rade, već idu na razne obuke i edukacije. Tih šest mjeseci koje ne radi, plaća ga država i njemu se ne prekida radni staž”, kazala je ona.

Papić je istakla da će i Zavod za zapošljavanje da podrži stalnog sezonca, te da bi korisnici ove mjere bili stalni sezonci, lica koja stalno rade šest mjeseci i najmanje još jednu sezonu.

“Ovu mjeru moramo inicirati. Potrebno je potpuni izmijeniti ambijent, ali se moraju uključiti i ostale institucije”, istakla je ona.

Marković je kazala da njima nije namjera da se radi samo 24 mjeseca, i da imaju dobru volju da radnik može biti stalni sezonac, ali da to najbrže mogu uraditi za narednu godinu.

“I srednjoškolci bi imali motiv da nakon školovanja nastave sa studijama vezanim za turizam i slične poslove. Neko neće da radi a neko je prirodno motivisan. Ali da bi se promijenilo razmišljanje, motiv može biti stalni sezonac” zaključila je Papić, dok je Marković istakla da “ako nas ova kriza nije naučila da treba da pazimo svakog zaposlenog, jer od njega zavisi posao, onda nemamo o čemu da pričamo”.

Izvor: RTCG

Check Also

Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostigavši najviši nivo u posljednjih sedam godina od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.