CRAFTINNO Info dan u IPC Tehnopolis: Predstavljeni programi podrške Opštine Nikšić

Dodajte komentar

Info dan o programima podrške koje Opština Nikšić sprovodi za razvoj preduzetništva u tom gradu, održan je juče u prostorijama Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis.

Događaj je organizovan u sklopu projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – CRAFTINNO“ koji IPC Tehnopolis realizuje u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

„Kraljevina Norveška preko projekta ‘Norveška za vas – Crna Gora’ pruža doprinos razvoju i rastu malog biznisa u Crnoj Gori, kroz unapređenje konkurentnosti njihovom transformacijom uz podršku eko-sistema zainteresovanih strana. Projekat i u drugoj fazi nastavlja sa podrškom razvoju malih biznisa na teritoriji Nikšića, naročito na uvođenju inovacija“, rekao je menadžer projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ Armen Čekić, koji se prisutnima obratio na početku Info dana.

Glavna administratorka Opštine Nikšić Biljana Vučurović prisutnima se obratila kao predsjednica lokalne Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što sam u prilici da ispred Opštine Nikšić iskažem zahvalnost za priliku da u jednom iskrenom partnerskom odnosu svojim sugrađanima ponudimo mogućnost za novo stvaralaštvo i zajednički podstaknemo razvoj preduzetničkog duha u našem gradu“, rekla je Vučurović.

Nakon što je predstavila javni konkurs za podršku ženskom preduzetništvu čija realizacija je u toku, ovom prilikom je najavila i program za razvoj preduzetništva, na čijem kreiranju radi nadležni sekretarijat u Opštini Nikšić.

Biljana Pinjatić iz Opštine Nikšić je predstavila projekat „Zajedno od znanja do posla“, u sklopu čije implementacije su dodijelili bespovratna sredstva poslodavcima iz opštine Nikšić za obuke na radnom mjestu i zapošljavanje lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Ovaj Info dan je prvi od tri koje će IPC Tehnopolis organizovati kako bi korisnike projekta CRAFTINNO  upoznao sa mogućnostima za finansiranje razvoja malih biznisa u Crnoj Gori. Oni će, zahvaljujući  učešću u projektu, steći znanja i vještine koje su im potrebne za unapređenje proizvodnje kroz teorijske i praktične obuke i to: tri obuke iz oblasti 3D modelovanja i štampe i četiri obuke iz oblasti programiranja i upravljanja CNC mašinama. Po završetku obuka, dobiće podršku partnera na projektu u trajanju od 12 mjeseci kako bi nastavili sa unapređenjem stečenih znanja i sa njihovom primjenom u procesu proizvodnje. Takođe, tokom Sajma zanatstva koji ćemo organizovati u novembru ove godine, mali biznisi koji učestvuju u projektu će imati priliku da predstave inovirane proizvode i proizvode dobijene inoviranim procesom proizvodnje.

Projekat CRAFTINNO ima za cilj da poveća konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti zanatstva u Crnoj Gori kroz edukacije i podršku u uvođenju inovacija u proces proizvodnje u 10 malih biznisa iz Nikšića, Podgorice i Ulcinja, kao i kroz njihovo informisanje o potencijalnim izvorima finansiranja za razvoj preduzetništva. IPC Tehnopolis i Opština Nikšić kroz ovaj projekat takođe rade na unapređenju sopstvenih usluga koje pružaju u korist podrške poslovanju malih biznisa i razvoja inovativnog ekosistema u Nikšiću i Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *